L’independentisme votarà en bloc contra Iceta al parlament

  • El vet a la candidatura del primer secretari del PSC com a senador ha unit JxCat, ERC i la CUP

VilaWeb

Redacció

15.05.2019 - 20:39
Actualització: 15.05.2019 - 20:42

Miquel Iceta ha tornat a unir l’independentisme al parlament. Aquest dijous, JxCat, ERC i la CUP votaran conjuntament contra la designació del primer secretari del PSC com a senador autonòmic perquè pugui després presidir el senat espanyol, un fet inèdit perquè fins ara els grups parlamentaris donaven llum verda als senadors proposats pels altres grups.

La CUP va ser la primera formació independentista a confirmar que s’oposaria a l’elecció d’Iceta. De fet, els anticapitalistes ja es van abstenir en l’elecció de tots els senadors designats pel parlament fa un any, quan tota la resta de grups hi va votar a favor. El diputat Vidal Aragonès va instar JxCat i ERC a actuar de la mateixa manera.

ERC ha confirmat aquest matí el seu vot negatiu, que era suficients perquè el nomenament d’Iceta quedés blocat. Després de la reunió de la permanent d’ERC i del grup parlamentari, Sergi Sabrià ha sentenciat que el Parlament de Catalunya no era ‘súbdit de ningú’ i que, si volien repartir cadires, no comptessin amb una cambra que mereixia de ser respectada. ‘Que ningú parli de cortesia perquè avui el no era inevitable’, i ha recordat que es van assabentar de l’oferiment de Pedro Sánchez a Iceta per la premsa i que la proposta no es va registrar conjuntament amb la resta de grups, com era habitual en el repartiment dels senadors. Sabrià ha reiterat que no es podia passar per alt la situació de repressió i l’existència de presos i exiliats. ‘No hi ha cortesia parlamentària quan decideixes empresonar els teus companys d’escó’, ha afegit.

Iceta necessitava, com a mínim, que els dos grups independentistes majoritatis s’abstinguessin en la votació al ple, que serà secreta i electrònica, atès que només té els vots favorables del seu grup i dels comuns (25, en total) i li cal tenir-ne més a favor que en contra. La seva candidata a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha dit aquest matí que no actuarien condicionats pel ‘xantatge’ dels socialistes i ha acusat Pedro Sánchez de menysprear la separació de poders.

Una ‘aberració democràtica’

ERC ha dit que no hi havia cap marge per a canviar de posicionament. Però minuts abans de la confirmació d’ERC, Iceta havia dit que no llançaria la tovallola i recordava que hi havia temps fins al moment de la votació. A dos quarts de nou del matí, es reunirà la comissió de l’estatut dels diputats, que n’ha d’avaluar l’elegibilitat i, tres quarts d’hora després, és previst que comenci el ple, en què es farà la votació definitiva. El cap dels socialistes catalans ha denunciat que seria una ‘aberració democràtica’ si el parlament no l’escollia demà senador, i ha demanat als grups que no vulguin votar-lo que s’abstinguin, tot alertant que no tenien dret de vetar-lo. En aquest sentit, ha recordat que era un dret del PSC, d’acord amb els resultats obtinguts a les eleccions al parlament, i que no s’hi podia ‘mercadejar’. ‘El grup socialista té dret de tenir un senador des del minut zero quan s’obre la legislatura.’ Iceta ha reiterat que no hi havia precedents de blocatge a un candidat a senador des del restabliment de la democràcia, i ha insistit que recorreria el vet al Tribunal Constitucional perquè era una vulneració del dret a la participació política. En una mateixa línia, Sánchez ha dit que vetar Iceta era vetar també ‘la convivència i el diàleg’.

Ara caldrà veure com el refús de l’independentisme impacta en el començament de la legislatura espanyola, sobretot pel que fa a les relacions entre ERC i el PSOE. Sabrià ha constatat que no s’havia trencat res amb el no a Iceta perquè no hi havia cap negociació oberta amb els socialistes espanyols. També ha reiterat que estaven oberts a un diàleg que consideren més necessari que mai després dels resultats del 28-A. ‘El mapa del color groc de Catalunya obliga l’estat a posar-se seriós, a deixar de fer el brètol i a començar una negociació’, ha dit Sabrià.

JxCat ha confirmat la decisió a la tarda. El grup de Carles Puigdemont ha confirmat que també s’hi oposarà, al costat d’ERC i de la CUP, de manera que és totalment inviable que Iceta pugui ser elegit dimarts president del senat, com ho pretenia Pedro Sánchez. Iceta suma 65 vots en contra i només 25 a favor (els del PSC i CatECP), i C’s i el PP s’abstindran. ‘Votarem que no perquè no pertoca al parlament escollir qui ha de ser el president del senat’, ha al·legat Albert Batet, portaveu del grup parlamentari. Batet ha denunciat que s’ha menystingut la cambra amb l’anunci que Iceta presidiria el senat quan encara no s’havia votat la designació, i d’aquesta manera ni s’ha respectat el parlament ni la cortesia parlamentària. Per JxCat, si Iceta volia ser senador, s’hauria d’haver presentat a les eleccions al senat. També ha recordat que Iceta ja ha declarat que avalaria una altra intervenció de l’autonomia a Catalunya si es vulnera la constitució espanyola, mentre que José Montilla no va participar en la votació el 27-O.

JxCat ha reunit els seus diputats al matí, abans d’acompanyar Quim Torra a declarar al TSJC, per prendre’ls el pols, i n’han parlat també durant la tarda. Batet ha apuntat que Puigdemont i el posicionament de membres del govern ja marcaven el refús a la designació d’Iceta, però havien de consensuar el posicionament amb tot el grup parlamentari, que ha avalat el no per unanimitat, segons que ha assegurat. Batet ha admès que els presos de JxCat defensaven que l’independentisme compartís la decisió de forma àmplia. ‘Els presos s’han posicionat per donar suport a la decisió que prenem JxCat, com no pot ser d’una altra manera’, ha dit.

El PSC ha demanat a la mesa del parlament que la votació del ple de demà es faci amb paperetes i urna, i no de manera electrònica i secreta, com és habitual per a l’elecció dels senadors. La mesa ho ha rebutjat, però el PSC ha demanat que reconsideri la decisió. Aquest sistema evitaria, segons els socialistes catalans, que els diputats poguessin votar en contra d’Iceta, atès que només es podrien comptar les paperetes amb el nom d’Iceta, que serà l’únic que és previst que se sotmeti al criteri previ de la comissió de l’Estatut dels Diputats, que es reunirà abans del ple. A més, José Montilla, que va renunciar al seu càrrec al senat perquè Iceta fos nomenat, ha demanat a ERC i JxCat que reflexionin i considerin la decisió perquè trencant ponts no es construeix el futur.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor