28.07.2016 - 22:00
|
Actualització: 29.07.2016 - 02:42
Segons el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’independentisme no té el mateix suport entre els nascuts a Catalunya, on és clarament majoritari, que entre els nascuts a la resta de l’estat espanyol, on és clarament minoritari. I això mateix passa entre els catalanoparlants i els castellanoparlants. Els primers són clarament independentistes, i els segons, unionistes. Si ahir estudiàvem l’independentisme segons l’any de naixement, avui estudiarem l’independentisme segons el lloc de naixement i segons la llengua.
Recordem d’entrada les dades globals: el 47,7% dels catalans voldrien un estat independent, i el 42,2% no.
Independentisme segons el lloc de naixement
El 60% dels catalans nascuts a Catalunya voldrien que Catalunya esdevingués un estat independent. El 30% s’hi mostren contraris, el 7,3% no ho saben i l’1,7% no responen. Aquest n’és el gràfic.
En canvi, entre els nascuts a la resta de l’estat espanyol (incloent-hi el País Valencià i les Illes), les xifres són molt diferents. El 71,5% dels catalans nascuts a la resta de l’estat són unionistes, el 16,8% independentistes, el 9,6% no ho saben, i l’1,9% no responen.
Amb el resultat de l’enquesta del CEO també es pot veure l’opció escollida pels catalans nascuts als altres estats de la UE. Doncs bé, el 66,6% d’aquests catalans són unionistes, l’11,1% independentistes, i un 22,2% dubten. Cap no s’ha negat a respondre la pregunta.
I, pel que fa als catalans nascuts a la resta del món, el 56,1 no volen la independència, el 31,4% sí, el 12,3% no ho saben i cap no s’ha negat a respondre la pregunta. Heus-ne ací el gràfic:
Dubtosos
És curiós de comprovar, doncs, on se situen els dubtosos. Si observem qui ha respost ‘no ho sé’, veiem que el 7,3% dels catalans nascuts a Catalunya dubten, i entre els nascuts a la resta de l’estat espanyol són el 9,6%. Però la xifra s’enfila entre els catalans nascuts a la resta de la UE (22,2%) i a la resta del món (12,3%).
Independentisme segons la llengua
Un altre aspecte que ajuda a saber on té més força l’independentisme, i on en té més poca és el suport que rep entre els catalans que parlen habitualment català, comparat amb el dels catalans que parlen habitualment castellà, els bilingües o els que parlen unes altres llengües. Aquest és el gràfic entre els catalans que parlen habitualment català. No parlem de gent que té el català com a llengua materna, sinó de gent que habitualment parla català. Veiem que el 76,8% dels catalans que parlen habitualment català són independentistes, el 15,7 són unionistes, el 6% no ho saben, i l’1,3% no contesten.
Aquestes xifres són gairebé inverses quan responen els catalans que parlen habitualment castellà. Aleshores el 16,3% són independentistes, el 72,6% unionistes, el 9% no ho saben i l’1,9% no responen. Aquest és el gràfic dels catalans que habitualment parlen espanyol:
Entre els catalans que parlen habitualment totes dues llengües, les coses són molt més igualades. El 40,9% dels bilingües són independentistes, el 44,8% són unionistes, el 12,2% no ho saben, i l’1,9% no contesten.
A l’últim, entre els catalans que habitualment parlen una llengua que no és ni català ni castellà, les xifres són aquestes: un 31,8% són independentistes, un 59% unionistes i un 9% no ho saben.
La composició del sí i la del no
Amb totes aquestes dades a la mà, ens podem fer una idea de la composició dels partidaris del no i la dels partidaris del sí a la independència. Aquest n’és el gràfic, segons el lloc de naixement i la llengua. A les dues columnes de la dreta es veu la composició segons el lloc de naixement, i a la de la dreta segons llengua. Aquest n’és el gràfic:
Com es pot veure, doncs, entre els independentistes, el 87,4% són catalans nascuts Catalunya, el 8,5% nascuts a la resta de l’estat, el 0,13% a la resta de la UE, i el 3,9% a la resta del món. També veiem que el 71,4% dels independentistes parlen habitualment català, el 12,5% castellà, el 14,9% català i castellà i el 0,9% un altre idioma.
Són xifres molt diferents del bloc del no, on la configuració és aquesta: el 50,4% dels unionistes són nascuts a Catalunya, el 40,7% són catalans que han nascut a la resta de l’estat, el 0,9% a la resta de la UE i el 7,8% a la resta del món. I també sabem que entre els unionistes, el 63% parlen habitualment castellà, un 18,3% es declaren bilingües, un 16,3% parlen català i un 2% un altre idioma.
Conclusions
L’Independentisme, de més a menys, arriba al 60% dels nascuts a Catalunya, el 31,4% dels nascuts a la resta del món, el 16,8% dels nascuts a la resta de l’estat (País Valencià i Illes incloses), i l’11% dels nascuts a la UE.
L’unionisme, de més a menys, arriba al 71,5% dels nascuts a la resta de l’estat, el 66,6% dels nascuts resta UE, el 56% resta del món, i el 30% dels nascuts a Catalunya.
Segons l’Idescat hi ha 4,9 milions de catalans que han nascut a Catalunya i 1,39 milions de catalans nascuts a la resta de l’estat.
L’Independentisme, de més a menys, arriba al 76,8% dels que parlen en català habitualment, el 40,9% dels bilingües, el 31,8% en altres llengües, i 16,3% en castellà habitualment.
L’unionisme, de més a menys, arriba al 72,6% dels que parlen habitualment en castellà, 59% altres llengües, 44,8% bilingües i al 15,7% en català.