19.09.2015 - 14:52
|
Actualització: 19.09.2015 - 20:09
La George Square de Glasgow s’ha omplert de manifestants a favor de la independència d’Escòcia, un any després del referèndum on, en aquesta ciutat, va guanyar el sí. L’organització de la mobilització, ‘Hope over Fear’ (L’esperança per sobre la por), ha volgut llançar el missatge que el camí cap a un estat propi escocès continua.
Malgrat que la concentració no ha estat autoritzada pel govern local, ha continuat igualment i durarà tot el dia, amb discursos de diverses personalitats. Els assistents porten banderes escoceses i també s’hi pot veure alguna estelada.
Vegeu l’acte en directe:
L’independentisme creix
El moviment independentista, lluny de desinflar-se, no ha deixat de créixer des de la votació d’ara fa un any. Al cap de poques setmanes del referèndum, el Partit Nacional Escocès (SNP, en les sigles angleses) multiplicava per cinc els militants i, pocs mesos després, el mes de maig passat, guanyava les eleccions britàniques a Escòcia de manera rotunda: es va endur 56 escons dels 59 que hi havia en joc, amb un 50% dels vots emesos.
L’independentisme es va envigorir fa poques setmanes amb l’aparició de RISE, una nova aliança de l’esquerra anticapitalista i independentista. El nom significa ‘aixecat’ en anglès, però també ‘Respect, Independence, Socialism and Environmentalism’. I les enquestes publicades recentment també reforcen aquesta idea de creixement independentista: El sondatge d’Ipsos MORI per a la Televisió Escocesa (STV) publicat a principi de setembre indica que la situació s’ha capgirat respecte del referèndum de fa un any. El 53% dels escocesos consultats votaria a favor de la independència i el 44% en contra.
Segons que va explicar ara fa un mes a l’UCE la diputada al parlament escocès, Christina MacKelvie, l’SNP es prepara per convocar un segon referèndum ‘independentment de si Londres hi està d’acord o no’. ‘Fa un any molta gent va votar no en canvi de més autogovern i ara cal votar sí perquè les promeses s’han esfumat’, ha dit. El fet cert és que els tres màxims líders dels partits unionistes (conservadors, laboristes i liberals) van prometre pocs dies abans del referèndum un paquet de millores en matèria d’autogovern, capacitat fiscal i política econòmica. Però, després d’un any, les millores no han arribat i la victòria per majoria absoluta de David Cameron a les eleccions del maig deixen poc marge de negociació.
La primera prova de foc per a avaluar les possibilitats d’èxit en un nou referèndum seran les eleccions escoceses del mes de maig de l’any vinent. De moment, les últimes enquestes pronostiquen que l’SNP pot aconseguir 79 diputats dels 129 de la cambra, uns resultats rotunds que significarien superar folgadament els 65 escons que tenen actualment.