[VÍDEOS] The Lincoln Project: els anuncis més demolidors contra Trump, pagats per republicans

  • Un grup de republicans contraris al president ha creat una plataforma per a dedicar-li anuncis que de seguida s'han fet virals i que el titllen de 'dèbil, trist i ridiculitzat'

VilaWeb
Redacció
03.07.2020 - 21:50

Més d’un milió de seguidors. Són els que té a Twitter la plataforma The Lincoln Project, creada fa uns mesos per un grup de càrrecs dels Republicans, és a dir, del partit que va donar la nominació a Donald Trump, i que tot i això s’han aliat obertament per fer-lo fora de la presidència dels Estats Units. El primer pas: uns anuncis propagandístics contra el mandatari nord-americà que triomfen a bastament a les xarxes. Molt més que no pas els de la campanya oficial del seu rival Joe Biden. Molt més, fins i tot, que no pas els de Bernie Sanders, el senador progressista que havia estat fins ara el rei de les xarxes socials.

‘Dèbil, corrupte i ridiculitzat.’ Així descriuen l’inquilí de la Casa Blanca en un dels anuncis penjats al seu canal de YouTube, fa quinze dies. Ja té 889.000 visualitzacions i això que, dels publicats, no és dels que han tingut més èxit. Tots orbiten entre el mig milió (els més recents) i el milió i mig. El primer anunci continua: ‘Trump fins i tot va suplicar al president xinès, Xi Jinping, que l’ajudés a guanyar la reelecció… Com un gos.’ És això, tal volta, combinat amb l’afinada producció audiovisual dels anuncis, que els ha fet virals.

El contingut ideològic no hi és primordial ni en profunditat, com en la publicitat de Sanders. Tampoc no se cenyeixen a destil·lar elegància ni formalitat, com els de Biden, que sap que aquestes dues qualitats són allò que el distingeix. Els anuncis de The Lincoln Project són demolidors, punyents, sovint malparlats, i baixen al terreny de Trump. En critiquen l’absència dels valors que sol respectar l’electorat republicà i el fracàs en les fites que els seus votants anhelen, i ho fan a la manera del president.

L’anunci més vist (un milió i mig de visites) es diu ‘Empetits‘. ‘Ei, Donald’, comença, ‘el teu cap de campanya va dir que un milió de persones volien venir al teu primer acte electoral’. El míting, fet a Tulsa, Oklahoma, va ser satiritzat perquè va aplegar moltes menys persones que no s’esperava el president. ‘L’assistència a Tulsa? Una merdeta’, diuen. ‘Segurament ja ho has sentit abans, però va ser més petita que no ens pensàvem.’ Però ‘no ens sorprèn’, el provoquen, ‘hem vist que ets inestable, que no pots pujar a les enquestes i que la cosa empitjora’. I ho reblen fent servir adjectius que Trump ha adreçat als seus rivals: ‘Trist, feble, poc enèrgic. Com la teva presidència. Com tu.’

‘El president més decebedor i mentider de la història ha dit finalment la veritat’, comença un altre vídeo, que adjunta les polèmiques declaracions de Trump a Tulsa, on va fer befa que havia demanat als funcionaris que alentissin les proves de la covid-19 perquè, com més en fessin, més casos trobarien. ‘Alentir les nostres possibilitats de salvar desenes de milers de vides?’, es demanen. ‘Alentir les passes per a recuperar l’economia? Tots i cadascun dels experts li han dit que faci més proves i més de pressa. I ara sabem la seva resposta. “Alentiu les proves, si us plau!” Per això, aquest novembre la tria és més clara que mai. Amèrica o Trump’, sentencia, greu, el narrador.

Un altre diu així: ‘Enguany, han tornat de l’Afganistan taüts embolicats amb la bandera. Ara sabem que Vladímir Putin paga una recompensa pels assassinats de soldats americans.’ Es refereixen a una de les controvèrsies més crues d’aquests darrers dies. Trump ha negat saber prèviament que Putin pagava mercenaris per matar estatunidencs, però tant The New York Times com Associated Press han informat que la Casa Blanca en va ser informada fa més d’un any, i l’ex-assessor en Seguretat Nacional del president, John Bolton, ha declarat que Trump deia que no li n’havien informat per evitar crítiques per la seva inacció. ‘Donald Trump també ho sap i no fa res. Putin paga diners als talibans per massacrar els nostres homes i dones, i Trump calla, dèbil i controlat.’ ‘En lloc de confrontar-s’hi, insisteix que Rússia ha de ser tractada com un igual. […] Trump us diu que és al costat de l’exèrcit. És veritat. Però no pas al costat del nostre’, reblen.

N’hi ha dos més molt aplaudits a les xarxes. En un, anomenat ‘Deute’, el narrador recorda que el 1941 els Estats Units ‘van demanar a tota una generació que anés a la guerra per construir un arsenal per la democràcia’ i, segons que diu, ‘van salvar el món’. De cop, mentre se senten els sorolls constants d’un electrocardiograma, la veu de Trump explica que es reobrirà l’economia perquè ‘no podem deixar que el remei sigui pitjor que la malaltia’. I tot seguit es veu una senyora gran, al llit d’un hospital, amb un respirador. ‘No li hem demanat prou, a la més gran generació?’

El segon recorda el paper de diversos presidents dels Estats Units en moments de consternació per grans tragèdies. El parlament solemne de Ronald Reagan després de l’accident del transbordador Challenger, on van morir cinc astronautes, i el discurs emocionat de George Bush fill entre les runes de les Torres Bessones. Per comparar-ho amb Trump, vantant-se d’enviar ‘desenes de milers de soldats armats fins a les dents’ per ‘dominar els carrers’ contra les protestes per l’assassinat de George Floyd.

The Lincoln Project és una plataforma independent de les dues campanyes dels grans partits, encara que apunti a Trump i demani el vot per Biden. Un dels seus impulsors és George Conway, un advocat conservador que ha esdevingut un assot de Trump extraordinàriament mediàtic, sobretot perquè és casat amb una de les assessores més importants del president, que va ser clau per a fer-lo guanyar el 2016, Kellyanne Conway. ‘No sé pas què li va fer la Kellyanne al perdedor trastornat del seu marit cara-de-lluna, però devia ser alguna cosa molt greu’, va dir el president en un piulet. La batalla electoral tot just comença, i ni els uns ni els altres no pensen abaixar el to.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor