23.06.2017 - 02:00
|
Actualització: 23.06.2017 - 08:07
Ja fa quatre anys que, pels volts de Sant Joan, els Txarango organitzen un festival a Sant Joan de les Abadesses, el poble d’alguns dels seus membres. Es diu Clownia i, amb el pas dels anys, ha sabut condensar molt bé l’esperit del grup: la programació barreja música, espectacles de carrer, cultura popular i un espai per a reflexionar. Tal com els membres del grup han explicat moltes vegades, Clownia abasta tot el seu imaginari amb l’objectiu d’encloure les propostes artístiques que més els inspiren.
I enguany, algunes d’aquests espectacles inspiradors són els concerts de Manel, la Pegatina, Zoo, Pirat’s Sound Sistema, Oques Gasses, Gossos i Cesk Freixas, a més d’ells mateixos, que fan de mestres de cerimònies. Hi presentaran el seu darrer disc, El cor de la terra, en un dels concerts més especials que faran en tot l’estiu. Com és habitual, també hi ha programació internacional, com ara la xilena Pascuala Ilabaca i els portuguesos Terrakota. El festival, que té tres dies de durada, combina els espectacles de pagament amb uns altres de franc que es fan a la plaça Major del poble.
Però al Clownia no hi ha música i prou. Una part de la programació és dedicada a artistes de circ i més espectacles d’arts escèniques. En aquest apartat es podran veure les improvisacions de Fané Solamente, les acrobàcies del duet Pam i Peu, l’animador infantil Jaume Barri, l’estrena del nou espectacle de la companyia de Luto i la poesia d’objectes de Psirc. Paral·lelament, també hi haurà actuacions repartides per tot el recinte de Clownia, com ara l’habitual taller de clown que ofereix Guillem Albà.
L’espai de la consciència creix i es fa més crític
Un dels principals trets característics de la manera de ser dels Txarango és el compromís social. Per això en el seu festival no hi podia faltar un espai de consciència, que es va estrenar l’any passat i enguany creix, centrat en el pensament crític. És un cicle de conferències i tallers que tocarà temes tan diversos com ara la crisi dels refugiats, mètodes d’educació alternatius, silencis mediàtics, igualtat de sexes… Un dels més destacats tractarà sobre la desobediència i comptarà amb la participació de David Fernández i Arcadi Oliveres.