Life Albufera aconseguix millorar la qualitat de l’aigua i conservar hàbitats i aus amb els aiguamolls artificials

  • La posada en marxa de diferents actuacions de gestió hídrica i de vegetació en tres aiguamolls artificials portats a terme en el projecte Life Albufera ha permès millorar la qualitat de l'aigua del Parc Natural de l'Albufera (València). A més, el treball fet durant els últims tres anys ha contribuït a restaurar hàbitats característics d'aiguamolls, possibilitant que algunes espècies d'aus hagen tornat a ocupar estes zones i a nidificar en elles.

VilaWeb
Redacció
11.07.2016 - 11:47

VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)

La posada en marxa de diferents actuacions de gestió hídrica i de vegetació en tres aiguamolls artificials portats a terme en el projecte Life Albufera ha permès millorar la qualitat de l’aigua del Parc Natural de l’Albufera (València). A més, el treball fet durant els últims tres anys ha contribuït a restaurar hàbitats característics d’aiguamolls, possibilitant que algunes espècies d’aus hagen tornat a ocupar estes zones i a nidificar en elles.

Així ho ha destacat la Universitat Politècnica de València (UPV), que assenyala que estos resultats han estat presentats pels diferents socis que han desenvolupat este projecte europeu, durant les jornades de clausura celebrades el juny al jardí Botànic de València.

Concretament han participat, l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV), la Fundació Global Nature, SEU/Birdlife i Acció Ecologista Agró. També han col·laborat en el mateix, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i Acuamed, com a patrocinadors i propietaris dels aiguamolls artificials, i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundació Biodiversitat, que ha finançat part d’algunes actuacions.

Durant la trobada, els socis han destacat troballes tan importants com els símptomes de millora observats a les zones d’afecció directa dels aiguamolls artificials. D’esta manera, a la desembocadura del Tancat de Milia s’ha constatat una tendència decreixent de les concentracions de nutrients i fitoplàncton, així com una regeneració de mates de vegetació helòfita i submergida, detectant-se mates de vegetació submergida també al voltant del Tancat de la Pipa.

Alhora, s’ha posat en valor servicis ecosistèmics fonamentals, com el manteniment continuat d’una gran diversitat d’hàbitats per acollir aus amb diferents preferències o la possibilitat de reintroduir altres espècies amenaçades de peixos (samaruc) o tortuga europeu.

Finalment, s’han ressaltat els beneficis socioeconòmics associats al manteniment d’estos espais, com la diversitat d’activitats d’ús públic que s’han realitzat durant estos anys i la repercussió positiva de les mateixes sobre algunes de les activitats econòmiques de l’entorn com són els passejos en barca, la restauració o el turisme ornitològic, detalla la institució acadèmica en un comunicat.

De fet, la integració de tota la informació resultant del projecte té com a principal utilitat la proposta de directrius de gestió que puguin ser incorporades en el Pla de Conca del Xúquer i en el Pla de Gestió de l’Albufera com a espai de la Xarxa Natura 2000. Alhora, el projecte ha permès desenvolupar diferents metodologies per a determinar indicadors del bon estat de conservació de les aus, aplicable no només en l’Albufera, sinó també en altres aiguamolls.

JORNADES DE CLAUSURA

A l’acte d’inauguració de les jornades, han participat diferents representants de les administracions públiques, a nivell local, autonòmic i nacional. Així, Sergi Campillo, regidor de l’Ajuntament de València, ha parlat de la degradació que patix el llac des de fa dècades i com espera que a través de projectes com este, es puga recuperar el seu valor mediambiental.

La necessitat d’una major aportació d’aigua de qualitat provinent del riu Xúquer ha estat una altra reivindicació dirigida a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ). La seua presidenta, Mª Àngels Ureña, ha assenyalat que “l’Albufera té un espai continuat a l’agenda de la CHJ mitjançant el desenvolupament del Pla especial Albufera en el qual participen totes les administracions amb competències a l’àmbit de l’Albufera amb l’objectiu comú d’arribar al bon potencial ecològic”. A més ha remarcat que el Pla Hidrològic vigent incrementa els requeriments hídrics mínims respecte al Pla anterior i inclou la possibilitat que es reben aportacions dels rius Xúquer i Túria.

També han participat en l’obertura del congrés Encarna González, Gerent de Medi Ambient d’Acuamed, qui ha alabat la importància de treballar en la renaturalització de les aigües: “aigües que poden tornar a albergar biodiversitat”. Per part seua, Marion Hammerl, presidenta de la Xarxa Internacional Living Lakes, ha destacat la importància i els beneficis que es poden aconseguir mitjançant la interacció entre els diferents agents implicats.

Finalment, Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, ha reafirmat el compromís del Govern Valencià amb la protecció de l’Albufera, remarcant que des de les administracions públiques cal protegir este enclavament natural “davant de l’explotació que ha patit el llac històricament”.

EXPERTS INTERNACIONALS

Al llarg dels dos dies, diversos experts en medi ambient i aiguamolls a nivell nacional i internacional han contat exemples de projectes de restauració i intervenció ambiental en aiguamolls de Parcs Naturals del Regne Unit, Alemanya o Espanya. A tots ells, s’ha aconseguit millorar la qualitat de l’aigua i recuperar hàbitats i avifauna, d’acord a les Directives europees d’Aigua, Hàbitats i Aus.

Tobías Salathé, Secretari de la ConvencióRamsar, ha afirmat que s’han perdut 2/3 dels aiguamolls des de principis del segle XX i que gràcies a projectes com este es demostra que és possible restaurar-los de manera “convincent”. De la mateixa forma, ha destacat que “podem transferir esta experiència a altres aiguamolls”, recordant com els Objectius de Desenvolupament Sostenible “estan molt vinculats al tema de l’aigua i es poden aplicar a la defensa dels aiguamolls”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor