L’IEC presenta la ‘Gramàtica de la llengua catalana’ a l’Alguer i inicia els contactes per crear-hi una delegació

  • El president de l'Institut es va reunir amb el síndic i el vicerector del Departament d’Arquitectura, Disseny i Urbanística de la ciutat italiana

VilaWeb

Redacció

14.06.2017 - 17:30
Actualització: 15.06.2017 - 00:42

ACN Barcelona.-L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va presentar dilluns passat la ‘Gramàtica de la llengua catalana’ a l’Alguer. La biblioteca Rafael Sari va acollir la presentació, que va anar a càrrec de Maria Josep Cuenca i Francesc Ballone, membres de la Secció Filològica, i en la qual van intervenir Mario Bruno, síndic de l’Alguer; Antoni Torre, delegat de l’IEC a l’Alguer, i Joandomènec Ros, president de l’IEC. Ros va aprofitar la visita a la ciutat italiana per a reunir-se amb el síndic amb l’objectiu de posar en marxa un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat, que cedirà uns locals del Palau Serra a l’IEC perquè hi estableixi la seu de la delegació a l’Alguer.

El president de l’IEC es va reunir també amb el vicerector del Departament d’Arquitectura, Disseny i Urbanística de l’Alguer, Bruno Billeci.Els trets algueresos dins la GramàticaTot i que la Gramàtica no fa un recull exhaustiu dels trets del català que es parla a l’Alguer, sí que en registra alguns, una part dels quals és compartida amb altres parlars i una altra que és exclusiva de l’Alguer. Entre els del primer grup, per exemple, hi ha el manteniment de la n en el plural de mots com home ―és a dir, hòmens―, o la primera persona del present d’indicatiu, tal com es fa en els parlars de les Balears ―cant, tem o dorm. Altres característiques compartides són l’ús del verb ser com a auxiliar dels temps de perfet ―per exemple, hi són entrats tots―, l’ús de l’article definit masculí lo o l’ús de manco (menys) i l’adverbi almanco (almenys).Els trets exclusivament algueresos són bàsicament fonètics: la pronunciació [n] de -ny ―per exemple, any pronunciat an―; la inserció d’una vocal de suport [i] en certs contactes entre dues consonants de dos mots diferents ―per exemple, amic meu es pronuncia amic[i]meu―, o la pronúncia d’una r com a [l] ―fornet pronunciat fo[l]net. També fan servir els possessius mia, tua i sua i alternen què i qui en interrogacions ―com per exemple, Qui cosa voleu?-.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor