L’Idha d’Andorra i Drets es querellen contra quatre càrrecs de la Policia Nacional

  • Acusen Eugenio Pino, Bonifacio Díaz, Marcelino Martin-Blas i Celestino Barroso

VilaWeb
Redacció
30.05.2017 - 16:45

Acusen Eugenio Pino, Bonifacio Díaz, Marcelino Martin-Blas i Celestino Barroso

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

L’Institut de Drets Humans d’Andorra (Idha) i el col·lectiu de juristes Drets han presentat una querella contra quatre agents de la Policia Nacional per presumptes delictes d’amenaces, coaccions, xantatge i extorsió a ciutadans andorrans per perjudicar la imatge de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, per influir i condicionar en les eleccions catalanes.

Així ho ha declarat als mitjans aquest dimarts el president de Drets, Sergi Blázquez, que ha detallat el contingut de la querella juntament amb la presidenta de l’Idha, Elisa Muxella; l’advocat i cofundador de Drets, Agustí Carles, i l’advocat i vicepresident de l’Idha, Alfons Clavera.

La querella, admesa a tràmit i en fase d’instrucció en la Batllia número 2 d’Andorra, va dirigida contra el comissari Eugenio Pino, responsable de la Direcció Adjunta Operativa de la Policia Nacional (Dao); l’inspector cap Bonifacio Díaz, de la mateixa unitat; el comissari Marcelino Martin-Blas, cap de la Unitat d’Assumptes Interns, i Celestino Barroso, agregat del Ministeri de l’Interior de l’Ambaixada d’Espanya a Andorra.

L’Idha i Drets, que han signat un conveni per col·laborar en la causa com a acusació particular, consideren que els quatre van vulnerar drets i llibertats de tres ciutadans andorrans: l’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, el conseller delegat de BPA i Banc Madrid, Joan Pau Miquel, i la secretària del consell d’administració de BPA, Rosa Castellón.

Segons la querella, al maig i juny del 2014 es va amenaçar, coaccionar i extorquir els tres directius per part dels agents “per obtenir informació de suposats comptes bancaris de polítics catalans independentistes, com Artur Mas i Oriol Junqueras, a més de Jordi Pujol”.

Afegeixen que els ciutadans andorrans van denunciar els fets al setembre del 2016, especificant els detalls de les trobades presencials i trucades telefòniques que van rebre per part dels policies.

També demanen a la Batllia que, en les diligències prèvies de la investigació, prengui declaració a Mas i Junqueras com a perjudicats, i més quan consideren que tot indica que els quatre agents van actuar “de comú acord i en estreta coordinació, actuant com a grup organitzat i suposadament en nom d’algú que tenia la possibilitat i els mitjans per fer morir el banc”, en referència a BPA.

“MENYSPREU” DE LA SOBIRANIA

Per a les entitats querellants això és especialment greu des de la perspectiva del dret internacional perquè és un banc andorrà i no espanyol, per la qual cosa consideren que s’ha “menyspreat” la sobirania andorrana i s’ha atemptat contra la Convenció de Viena i contra el Tractat de Bon Veïnatge, Amistat i Cooperació signat per Andorra, França i Espanya el 1993.

L’Idha i Drets han apostat per començar les accions judicials a Andorra perquè ja hi havia una causa oberta per la denúncia efectuada per Higini Cierco, però no descarten presentar una nova querella en l’Audiència Nacional perquè el cas no quedi impune, ja que consideren que es va cometre “un autèntic crim d’Estat orquestrat amb la voluntat de fer el màxim dany possible a dirigents polítics catalans”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor