L’iceberg de l’Antàrtida estarà encallat un temps i tindrà un impacte “petit” per al nivell del mar

  • L'iceberg de 5.800 quilòmetres que s'ha desprès de la plataforma de gel de l'Antàrtida no està navegant "cap a enlloc" sinó que estarà un temps encallat i després anirà evolucionant segons els corrents marins i el seu impacte serà "petit" per al nivell del mar, ja que la major part del volum es trobava a les profunditats marines.

VilaWeb
Redacció
13.07.2017 - 13:22

MADRID, 13 (EUROPA PRESS)

L’iceberg de 5.800 quilòmetres que s’ha desprès de la plataforma de gel de l’Antàrtida no està navegant “cap a enlloc” sinó que estarà un temps encallat i després anirà evolucionant segons els corrents marins i el seu impacte serà “petit” per al nivell del mar, ja que la major part del volum es trobava a les profunditats marines.

Així ho ha explicat el geòleg Jerónimo López Martínez en declaracions a la cadena Cope recollides per Europa Press en les quals ha advertit que “la contribució dels humans a l’escalfament del planeta és tres vegades superior a la contribució per efectes naturals”, com sembla que ha estat aquest cas.

A més, ha explicat que encara que els efectes sobre el nivell del mar d’aquest despreniment seran petits, el geòleg considera “cert” que els seus fragments estaran pel mar, de manera que això haurà de ser tingut en compte en la navegació, però “serà molt difícil que vagin gaire lluny de l’Antàrtida”.

En tot cas, admet que el trencament d’aquesta plataforma era “un fet anunciat” perquè l’esquerda es va formar fa dos anys i l’acceleració va ser “gran en els últims mesos”. Si bé, ha precisat que els trencaments de gel es produeixen de manera natural en les plataformes però adverteix que en els últims temps “són més freqüents”.

De totes maneres, encara que sembla que aquest despreniment ha estat d’origen natural, el geòleg ha apuntat que l’expresident del màxim òrgan internacional de la investigació de l’Antàrtida reconeix que si es comprova que el despreniment del bloc de gel està relacionat amb l’escalfament global “seria per preocupar-se” i ha recordat que la majoria de glaceres del món “estan retrocedint”.

En tot cas ha indicat que en l’actualitat la Terra està en una etapa interglaciar en la qual hi hagués o no humans, “ara tocava un cicle càlid”, però a l’últim segle, la contribució dels humans a l’escalfament del planeta és “tres vegades superior a la contribució pels efectes naturals”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor