03.10.2019 - 17:00
|
Actualització: 04.10.2019 - 16:15
Diuen que la primera vegada que es va posar en marxa el festival de Gijón, dedicat a la novel·la negra, va ploure a bots i barrals. Una cosa semblant va passar amb el BCNegra i va córrer la brama que les activitats literàries que començaven amb pluja tenien un llarg futur. El primer cap de setmana d’octubre de 2010 també va ploure força a la Garrotxa. Coincidia amb el naixement de Liberisliber, la fira d’editorials independents de Besalú, que enguany fa deu anys. Serà aquest cap de setmana, 5 i 6 d’octubre i, com expliquen els organitzadors, ‘si plou, no se suspèn res’.
Si fa deu anys eren quinze les editorials que es congregaren a la vila del gran trobador medieval Ramon Vidal de Besalú, enguany en seran seixanta-cinc (trenta de Barcelona, vint-i-una de la resta del Principat, cinc del País Valencià, una del País Basc i vuit d’Espanya) que oferiran una mostra del bo i millor que es fa en aquests moments en el camp de l’edició independent. Hi haurà des d’editorials clàssiques, com Club Editor, Edicions de 1984, Albertí Editor, Bellaterra i Pagès Editors, fins a les de nova fornada com Saldonar, Raig Verd, Periscopi i Alrevés, del grup Llegir en Català. A més d’altres especialitzades en clàssics, com Adesiara; en literatura infantil i juvenil, com Biro-Biro i Takatuka; en poesia, com la veterana Cafè Central i la Breu; en cultura popular, com Farell; en la literatura amb la història i la memòria com a centre, com l’Avenç; el llibre il·lustrat, com Libros del Zorro Rojo; i els de pensament crític, com Pol·len Edicions i Tigre de Paper. Una mostra ben variada i per a tots els públics.
Explica Miquel Àngel Codes Luna, director de la fira Liberisliber: ‘Arribar a aquests deu anys ha estat complicat. De fet, quan vam començar no ho pensàvem pas. Fèiem una fira en un poble com Besalú per parlar de llibres que no coneixia ningú i d’editorials que coneixia molt poca gent, però hi va haver la feliç coincidència de no tenir pressupost però sí uns organitzadors amb molta empenta que connectaren molt bé amb uns editors molt especials, que són els editors independents, i així, any rere any ens hem anat consolidant fins al punt de no cabre-hi i no tenir més espai. Ara la nostra fira és un dels esdeveniments literaris més importants del país i un dels que deixen més satisfacció als participants, i només s’explica gràcies al bon ambient i al boca-orella.’
L’espai central de la fira serà la plaça Prat de Sant Pere i la plaça dels Claustres de Besalú i obre de les onze del matí fins a les dues i de quatre de la tarda a quarts de vuit del vespre. Totes les activitats són d’accés lliure i les que impliquen un màxim de participants, com alguns tallers, s’ompliran per ordre d’arribada. En aquest sentit, cal destacar que l’organització ha previst un espai per a la mainada, amb un racó de jocs a partir de tres anys; un contacontes a càrrec de la companyia d’Assumpta Mercader a partir de quatre anys; tallers de fanzine a partir de vuit anys i teatre de carrer.
En aquests dos dies, hi haurà trenta-vuit autors que signaran llibres, entre els quals, Enric Casasses, Toni Sala, Bernat Gasull, Adrià Pujol, Roser Miquel, Laia Malo i Joan Daniel Bezsonoff, amb la qual cosa els lectors que ho vulguin també es podran emportar els llibres signats pels autors. No hi faltaran tampoc la supervendes Eva Baltasar i la cada vegada més consolidada Llucia Ramis. Segons els organitzadors, una de les claus de l’èxit de la fira és la proximitat que s’estableix entre els editors, els escriptors i els lectors, siguin molt reconeguts o novells que acaben de començar, ja que Besalú és una fira relaxada, molt més propera als lectors que no pas la Setmana del Llibre en Català o que la bogeria d’un Sant Jordi.
Una de les principals novetats d’enguany és que es dóna cabuda a dues editorials debutants. ‘El nostre reglament diu que no s’admeten editorials que no tinguin com a mínim cinc títols publicats i que les parades no es poden compartir. Però hem volgut donar l’alternativa a dues editorials que encara no tenen els títols suficients i per això els deixem compartir la parada’, explica el director Codes. Són Fuera de Ruta, que arriba a la fira amb el seu llibre estrella, Manual del Anti-turismo, i Karwán, editorial barcelonina especialitzada en traduccions de l’àrab.
Un dels moments més esperats de la fira és el sopar de companyonia que fan els editors, en el decurs del qual s’atorguen els premis de la fira, que volen ‘reconèixer la tasca heroica que fan dia a dia les editorials independents, la qual només es pot entendre des de la seva devoció sense límits per la literatura, l’art de l’edició i el coneixement’. Per aquest motiu, ‘els organitzadors premien cada any cinc títols que, segons el jurat de torn, reuneixin els valors que regeixen la mateixa fira, és a dir, la qualitat, l’heterodòxia, la valentia i la capacitat de combinar tot això amb la d’arribar a un públic com més ampli millor. Els premis es reparteixen en cinc categories: premi Liberisliber Xic Imago (infantil i juvenil amb preponderància de la imatge per sobre del text); premi Liberisliber Xic Textus (infantil i juvenil amb preponderància del text per sobre de la imatge): premi Liberisliber Pensa (no-ficció); premi Liberisliber Lira (poesia) i el premi Liberisliber de Narrativa’. D’aquesta manera, el diumenge els editors premiats poden exhibir el guardó que els acredita com a guanyadors del certamen.
Que la fira ha anat creixent en tots els sentits ho testimonia el festival que, a poc a poc, també s’ha anat consolidant al seu voltant (podeu consultar-ne tota la programació aquí). Aquesta vegada, hi ha activitats destacades com el concert que el grup mallorquí Jansky oferirà diumenge a les sis de la tarda en homenatge a Patti Smith; el gran recital de poesia en forma de combat de boxa que protagonitzaran Pol Guasch, Antonina Canyelles, Enric Casasses, Anna Gas i Roger Costa-Pau, dissabte a dos quarts de set; projeccions de documentaris, presentacions de llibres, un taller de narrativa, presentacions de llibres i diàlegs amb el feminisme, l’assaig mordaç i la literatura del jo com a temàtiques essencials.
En definitiva, aquell somni passat per aigua de fa deu anys que tothom creia efímer s’ha convertit en una realitat plenament consolidada en què el llibre independent, el que assegura la llibertat de pensament, el que normalment no és al taulell de novetats de les llibreries més comercials i de les grans superfícies, és el gran protagonista. Una festa cultural que hauria entusiasmat els trobadors més agosarats i que us espera aquest cap de setmana a Besalú.