19.05.2017 - 12:55
El 90% són nens adoptats de països de l’Europa de l’Est
BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)
L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona atén, a través d’un equip multidisciplinari que va entrar en funcionament el 2013, 200 nens i adolescents amb Síndrome d’Alcoholisme Fetal (SAF), una malaltia provocada pel consum d’alcohol de la mare durant l’embaràs.
Ho ha dit aquest divendres en roda de premsa el cap de Psiquiatria del Vall d’Hebron Josep Antoni Ramos-Quiroga, en el marc de la I Jornada sobre el SAF, que se celebra aquest divendres i dissabte per donar a conèixer aquesta patologia, les seves manifestacions clíniques i l’impacte en els afectats i les seves famílies.
La mèdic ajunta del Servei de Psiquiatria, Núria Gómez, ha precisat que el 90% dels nens que atén són menors adoptats d’orfenats de països d’Europa de l’Est, i el 10% restant correspon a adopcions nacionals i fills de mares autòctones, que estan “infradiagnosticats”.
“En la mesura que es faci més coneguda la síndrome, es detectaran casos autòctons que no estan diagnosticats”, ha exposat la facultativa, i Ramos-Quiroga ha destacat la importància d’un diagnòstic abans dels sis anys d’edat.
“La clau és la prevenció perquè és una malaltia que es pot prevenir no bevent alcohol a cap moment de l’embaràs”, ha alertat el cap de Psiquiatria, en precisar que les gestants no haurien de prendre ni tan sols cervesa sense alcohol perquè és una malaltia 100% evitable.
TRETS FÍSICS I ALTERACIONS NEUROLÒGIQUES
Les característiques clíniques del SAF canvien segons la dosi consumida: poden ser físiques –amb trets facials com ulls més estrets i llavis més prims, morfologia de les orelles i plecs a les mans– i manifestar retard en el creixement, pes, talla i perímetre del cap.
També es produeixen alteracions en el sistema nerviós central –en el 80% dels casos atesos– i alteracions neuropsicológiques en el comportament del nen i retard en l’aprenentatge: hiperactivitat, impulsivitat, dèficit d’atenció, problemes amb la memòria, ha detallat l’adjunta de l’àrea de genètica Anna Cueto.
Una de cada deu dones beu durant l’embaràs i el 40% de les futures mares ha pres alcohol en algun moment de l’embaràs per “un acte de desconeixement”, segons Ramos-Quiroga.
Ha afegit que el 14% de les noies d’entre 15 i 18 anys en algunes zones de Barcelona té embarassos no planificats i que la mitjana a la ciutat és del 7%.
EXPERIÈNCIA D’UNA MARE
La representant en el Vallès de l’Associació de Famílies Afectades per la Síndrome Alcohòlica Fetal (Afasaf), Conxita Coca, ha explicat que va adoptar la seva filla, actualment de 14 anys, als 22 mesos procedent d’un orfenat del nord de Moscou.
“Era una nena molt bonica, rossa i d’ulls clars que no presentava res d’estrany. Però en el viatge a Catalunya vam veure que no parlava i que les cames se li doblegaven”, ha relatat aquesta mare, que fins fa dos anys no va començar a sospitar que la seva filla sofria aquesta síndrome després d’acudir a diversos hospitals.
ESTUDI DE PREVELENCIA
El SAF afecta 1,5 de cada 1.000 bebès nascuts al món, la qual cosa significa 119.000 naixements anuals, si bé a Espanya no es disposa de dades epidemiològiques sobre la seva prevalença.
Per això, l’Institut Català d’Acolliment i l’Adopció (ICAA) i la Sotsdirecció General de Drogodependències de l’Conselleria de Salut han dissenyat un estudi de la seva prevalença a Catalunya en població adoptada a Europa de l’Est, que implicarà el Vall d’Hebron, el Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic.