20.07.2016 - 11:39
VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
L’Hospital Universitari Doctor Peset de València ha incorporat a la seua cartera de servicis la Quimioteràpia Intraperitoneal amb Hipertèrmia (HIPEC), una teràpia que s’aplica al costat de la cirurgia d’extirpació de tumors en càncers avançats que s’han disseminat en la cavitat abdominal, el que es coneix com a carcinomatosi peritoneal.
Gràcies a la combinació de cirurgia i tractament en un mateix acte, s’oferix una alternativa a pacients amb càncer d’ovari, colo-recte, gastrointestinal o pseudomixoma peritoneal que abans es consideraven inoperables i que es donaven per desnonats a causa que els tumors s’havien estès, de manera difusa, pel peritoneu parietal i visceral abdominal, explica la Conselleria de Sanitat en un comunicat.
“Ara sabem que el peritoneu (membrana que recobrix els òrgans de l’abdomen i paret abdominal) és com un òrgan en si mateix que podem extirpar quirúrgicament al costat de la metàstasi i, per a assegurar-nos que s’elimina tota la disseminació del tumor, podem perfondre quimioteràpia associada a hipertèrmia (42è-43è) en la cavitat abdominal durant la cirurgia. Així, les cèl·lules tumorals que hagen pogut quedar són atacades i eliminades per la quimioteràpia”, explica el doctor Ernesto Armañanzas, cap del Servici de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Doctor Peset.
Esta combinació de tècniques es va aplicar per primera vegada en este hospital públic valencià la setmana passada a una dona de 51 anys amb una recidiva peritoneal de càncer d’ovari que s’havia estès per l’abdomen. La pacient ha evolucionat favorablement després de la intervenció i ja es troba en el seu domicili. L’Hospital Universitari Doctor Peset té previst aplicar esta teràpia a uns 25 pacients a l’any amb carcinomatosi peritoneal.
En estos casos, l’equip quirúrgic realitza, en primer lloc, una citorreducció abdominal, que consistix a efectuar una exploració quirúrgica de tota la cavitat abdominal en què s’extirpen tot el focus visibles, el peritoneu afectat i els òrgans compromesos, per a aconseguir una citorreducció completa o deixar la mínima quantitat de tumor.
A continuació s’aplica la quimioteràpia intraperitoneal amb citostàtics en una infusió prolongada que pot durar aproximadament entre 30-90 minuts, procurant el contacte dels fàrmacs amb tota la superfície peritoneal parietal i visceral de les zones afectades pel tumor. Per això, una bomba de perfusió envia la solució quimioteràpica a l’interior de l’abdomen a través d’un catèter i l’extreu per drenatges aspiratius col·locats en la cavitat abdominal.
“A més, això es fa en condicions d’hipertèrmia, augmentant la temperatura local a 42-43 graus per a potenciar els efectes dels citostàtics. Combinant la cirurgia i la quimioteràpia ens assegurem que tota l’extensió del càncer s’ha eliminat completament, fins i tot a nivell cel·lular, el que a simple vista no podem vore. Amb això podem aconseguir supervivències superiors a cinc anys, fins i tot amb integració en el món laboral, en pacients que en mesos es morien i als quals només podíem oferir atencions pal·liatius. I no només s’aconseguixen anys de vida, sinó que s’aporta vida i qualitat a estos anys”, assegura el doctor Armañanzas.
COORDINACIÓ D’UN EQUIP MULTIDISCIPLINARI
La quimioteràpia intraperitoneal es realitza baix condicions de seguretat per a tot el personal que és present en quiròfan i sempre d’acord amb una gestió de riscos que controla el Servici de Prevenció de Riscos Laborals. L’abdomen del pacient està cobert a cada moment per un dispositiu de plàstic que garantix l’estanquitat de tota la superfície abdominal.
“Es tracta d’un gran pas endavant en l’atenció quirúrgica i mèdica al càncer disseminat que requerix de la implicació i el compromís d’un equip multidisciplinari de professionals. Això obliga l’hospital a millorar la seua coordinació i els seus sistemes organitzatius perquè el seu èxit depèn des de zeladors i manteniment, fins als propis cirurgians i professionals d’infermeria, passant per oncòlegs, anestesistes, farmàcia, ginecòlegs, medicina intensiva i prevenció de riscos laborals”, assenyala el doctor Artur García, director mèdic de l’Hospital Universitari Doctor Peset.
Per a l’atenció a la carcinomatosi peritoneal, este centre ha creat la Unitat de Cirurgia Oncològica Peritoneal (UCOP), en què participen el Comitè de Tumors i els servicis de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu, Oncologia, Anestèsia i Reanimació i Ginecologia.
Els pacients candidats a la quimioteràpia intraperitoneal amb hipertèrmia són aprovats pel Comitè de Tumors de l’Hospital Universitari Doctor Peset segons uns processos i algoritmes definits. A més, s’ha posat en marxa un sistema de qualitat de la UCOP que està integrat amb el dels servicis de Farmàcia i Prevenció de Riscos Laborals.
Alhora, l’Hospital Universitari Doctor Peset té previst obrir noves línies d’investigació en carcinomatosi peritoneal que aborden àrees com l’impacte biològic de l’estrès oxidatiu o l’aproximació holística a estos pacients generant un avanç en les atencions perioperatoris.