14.06.2016 - 19:26
Busca recursos per implantar aquesta teràpia en la sanitat pública
BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)
L’Hospital Clínic de Barcelona ha instal·lat un bioreactor d’última generació per desenvolupar una immunoteràpia innovadora capaç d’eliminar, fins a en un 85% dels pacients, la leucèmia limfoblàstica aguda resistent a les teràpies convencionals.
Segons ha informat el director mèdic de l’hospital, Antoni Castells, aquest dimarts en un comunicat, aquest tractament constitueix un tractament punter contra la leucèmia, que l’hospital ha aconseguit acollir en una primera fase del projecte Ari (Assistència i Investigació Intensiva).
El projecte ha rebut aportacions que han permès la implantació inicial de la teràpia Cart (Chimeric Antigen Receptor-Modified T-Cells), i ara treballa en l’obtenció dels 450.000 euros per posar aquesta teràpia a disposició de la sanitat pública.
Per desenvolupar el tractament primer s’han d’obtenir els limfòcits T del pacient, que s’obtenen a través d’una extracció de sang.
Aquestes cèl·lules s’introdueixen al bioreactor i, en condicions de màxima seguretat, es modifiquen introduint un anticòs monoclonal perquè siguin capaços de reconèixer les cèl·lules tumorals.
“En el nostre cas, estem desenvolupant els Cart amb un anticòs propi creat a l’hospital”, ha explicat el cap de la Secció d’Immunologia Clínica del Servei d’Immunologia de l’Hospital, Manel Juan.
En la mateixa màquina es fan créixer aquestes cèl·lules modificades i s’administren un altre cop al pacient, que en unes tres setmanes veurà la resposta.
“Amb aquest nou aparell podem fer tot el procés de modificació dels limfòcits com si estiguéssim en una sala blanca només controlada per un PC, d’una forma automatitzada i reproduïble”, ha afegit Juan.
DIVERSOS TUMORS
Segons el metge, aquest tractament ha demostrat bons resultats en leucèmia limfoblàstica aguda, en limfomes i en leucèmia limfocítica crònica.
La Fundació Glòria Soler, creada pel filantrop Josep Suñol en memòria de la seva mare i benefactora del projecte, ha fet una donació de 300.000 euros, que al costat d’altres donacions ha permès adquirir la instrumentació necessària per desenvolupar el tractament, amb un robot anomenat ‘Prodigy’.