L’Hospital Clínic fa servir la impressió 3D per planificar intervencions neuroradiològiques

  • El Centre de Diagnòstic per la Imatge (CDI) de l'Hospital Clínic de Barcelona fa servir una impressora 3D per planificar o simular intervencions neuroradiològiques d'especial complexitat i minimitza així els possibles riscs que poden sorgir en els casos reals.

VilaWeb
Redacció
19.07.2017 - 11:45

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El Centre de Diagnòstic per la Imatge (CDI) de l’Hospital Clínic de Barcelona fa servir una impressora 3D per planificar o simular intervencions neuroradiològiques d’especial complexitat i minimitza així els possibles riscs que poden sorgir en els casos reals.

El neuroradiòleg intervencionista de l’Hospital Clínic Antonio López Rueda ha explicat que el centre ha implementat aquesta tecnologia sobre els “punts fonamentals” de la formació, la planificació i la simulació.

Amb aquesta tecnologia, els facultatius poden planificar una intervenció específica i provar els catèters i els stents amb els quals es farà després la cirurgia.

“Abans, nosaltres no podíem entrenar, nosaltres jugàvem a la Champions, amb el pacient, dia a dia: la impressió 3D ens permet implementar el moment de l’entrenament i arribar a la intervenció més preparats”, ha remarcat López Rueda.

Segons l’especialista en radiologia intervencionaista, els facultatius del Clínic imprimeixen els vasos que els interessa reproduir, i els converteixen en models de pacients reals.

Un cop s’han imprès els vasos, se situen a la sala d’arteriografies –tècnica que permet observar les artèries mitjançant raigs X–, des d’on es pot invertir tot el temps necessari a explicar els procediments i fer els assaigs que es vol, cosa que en els casos reals és impossible de dur a terme.

PEDAGOGIA

A més, ha destacat la possibilitat de reproduir físicament patologies permet donar una informació més detallada: “En pacients als quals no hem aconseguit explicar la seva patologia, podem mostrar-li un exemple en 3 dimensions i fer que entengui la seva malaltia”, ha dit López Rueda.

Per al cap econòmic del centre, Xavier Solé, encara hi ha més aplicacions: “es poden imprimir ginys personalitzats que facilitin la quotidianitat a pacients que han perdut funcionalitats, per exemple a causa d’un ictus”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor