18.04.2021 - 21:47
|
Actualització: 19.04.2021 - 08:37
L’Hospital Clínic de València, mitjançant la Unitat d’Assaigs Clínics d’Hematologia de l’Institut de Recerca Incliva, ha començat un assaig clínic en fase 2 per a determinar l’eficàcia d’un tractament hematològic per a la cura de la infecció causada per la covid-19. Després de la identificació i selecció de donants que han superat la infecció fa pocs mesos, s’ha administrat la primera infusió a un pacient amb infecció activa que compleix els criteris de l’assaig, el qual durarà tres mesos, aproximadament, segons que ha indicat la Generalitat en un comunicat.
És una immunoteràpia basada en limfòcits T amb memòria de pacients que ja han superat la infecció. A més, han d’haver obtingut bons resultats en la fase 1 de l’assaig clínic previ, fet a l’Hospital La Paz de Madrid i encapçalat pel doctor Antonio Pérez.
Els limfòcits són glòbuls blancs que formen part del sistema immunitari. En aquest cas, són limfòcits T (de memòria anti-infecció, especialitzada a destruir cèl·lules infectades), que s’han produït durant la infecció per covid-19 en el pacient ara donant i estan especialitzats a eliminar al virus. Per això, el pacient que rep el tractament té reforços de cèl·lules especialitzades a destruir al virus. D’aquesta manera, es pretén de comprovar si l’administració d’aquests limfòcits en pacients greus de covid-19 en millora el pronòstic i l’estat.
Teràpia estàndard i cel·lular dirigida
L’assaig en fase 2 consisteix a comparar l’eficàcia del tractament rebut entre dos grups de pacients. D’una banda, un grup rebrà la teràpia estàndard i un segon grup rebrà la teràpia estàndard més la teràpia cel·lular dirigida. En aquesta línia, el cap de Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de València i investigador del Grup de Recerca en Trasplantament Hematopoètic d’INCLIVA, Carlos Solano, ha explicat que és una mena de teràpia cel·lular que s’utilitza des de fa poc temps en pacients que han rebut un trasplantament de progenitors hematopoètic, també dit de medul·la òssia, per a accelerar la recuperació de la immunitat. “Els limfòcits identifiquen i ataquen les cèl·lules infectades pel virus, per la qual cosa el virus no pot dividir-se i estendre’s a altres cèl·lules”, ha precisat.
La cap d’equip de Coordinadores d’Assaigs Clínics d’Hematologia, Merche Bou, ha destacat que aquest assaig “no hauria estat possible sense la inestimable col·laboració desinteressada dels donants que, després d’haver patit la infecció per covid-19, s’han brindat a col·laborar en aquest projecte, acte pel qual els estem enormement agraïts”. “És un assaig en el qual ha costat moltíssim crear el circuit de processos perquè presenta unes característiques logístiques i de limitació de temps en els processos que requereix una gran coordinació de tot l’equip”, ha reconegut. I ha explicat que, finalment, s’havia reclutat el primer pacient en el centre i feia poc que s’havia fet el primer tractament.