10.10.2015 - 02:00
Aquest cap de setmana s’estrena ‘Segon origen’, un film que versiona l’obra més llegida de Manuel de Pedrolo, ‘Mecanoscrit del segon origen’ (més d’un milió d’exemplars venuts al llarg de quatre dècades). El guió va ser escrit per Bigas Luna i Carles Porta, però poc abans d’iniciar el rodatge, el 2013, Bigas Luna es va morir. Aleshores, Carles Porta va continuar el projecte d’aquest ‘long seller’ literari català, que és el llibre més llegit en la nostra llengua de tots els temps. Coincidint amb aquesta estrena, us recordem que fa pocs mesos va arribar a les llibreries el llibre ‘L’hort del segon origen’ de Jordi Puig i Roca (Fundació Carulla), un llibre que té el suport del museu de la vida rural de l’Espluga de Francolí i que presenta més de cinc-centes varietats locals de cultius, per cuidar l’hort que pots fer a casa com si fos l’últim de la terra.
La història del ‘Mecanoscrit del segon origen’, de gènere de ciència-ficció, explica la història de l’Alba i el Dídac, de 14 anys i 9, que es converteixen en els únics supervivents de la terra després d’una catàstrofe elimina la resta d’humanitat. En la versió cinematogràfica ideada per Carles Porta i Bigas Luna, l’Alba i el Dídac es troben uns papers escrits pel Dara, pare d’ella i científic especialitzat en el canvi climàtic, que els seran molt valuosos a l’hora de fer un hort per sobreviure després del cataclisme. El llibre ‘L’hort del segon origen’ és escrit en primera persona. És Dara qui parla a la seva filla Alba indicant-li com es cultiva un hort i ho fa a tall de “manual de supervivència”.
‘L’hort del segon origen’, que duu com a subtítol ‘L’horticultura del futur amb arrels del passat’, pretén explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn. Incorpora un inventari inèdit de més de 500 varietats locals catalanes d’hortalisses i fruiters amb consells de com plantar-les, conrear-les, tenir-ne cura i on comprar-ne les llavors.
Explica Carles Porta al pròleg del llibre: ‘Una de les primeres decisions que vam prendre amb en Bigas Luna va ser que a la pel·lícula hi havia d’haver un hort. Teníem clar que després de la desaparició de la humanitat, i sense electricitat, un hort havia de ser el protagonista de la supervivència de l’Alba i en Dídac. L’hort havia de ser un protagonista més. A casa meva som pagesos i sempre he viscut l’hort de prop, i en Bigas es va convertir, per convicció, en un expert en horts i agricultura ecològica. Va ser una decisió ràpida i fàcil de prendre.’
I acaba dient Porta: ‘Un dels detalls d’aquest completíssim llibre sobre horts i agricultura és que també explica com fer un hort en qualsevol lloc. És un autèntic tractat sobre horts i agricultura ecològica, (…), i una clara apologia de la natura i de les essències humanes. L’hort del ‘Segon origen’, el real, el de la pel·lícula, i el llibre que teniu a les mans conformen un tot, i, des del meu punt de vista, mostren una metàfora molt senzilla i clara, que el pare de l’Alba diu a la que acaba essent la mare de la nova humanitat: «si tu cuides la natura, la natura et cuidarà a tu».’
L’autor d’aquest manual d’horticultura és Jordi Puig i Roca (L’Ametlla del Vallès, 1978), pagès de vocació i doctor en ciències ambientals, especialitzat en canvi climàtic. Des del 2002 és al capdavant d’una explotació hortícola (www.espigall.cat), que produeix amb varietats locals. La primera part del llibre Puig la dedica als conceptes bàsics d’agricultura ecològica, mentre que la segona part és una reivindicació de l’extens patrimoni de varietats locals que tenim al país. El manual ofereix una llista de 320 varietats d’hortalisses, 220 varietats de fruites i vinyes i algunes races d’aviram, i explica com cultivar-les.