L’horror de les fosses de Paterna, en una mostra fotogràfica al Centre del Carme

  • L'exposició "Paterna: la memòria de l'horror", de la fotoperiodista Eva Máñez, es podrà visitar fins a l'11 de juny

VilaWeb
Laura Escartí
14.04.2023 - 15:48
Actualització: 02.06.2023 - 15:39

El Centre del Carme Cultura Contemporània de València acull la mostra ‘Paterna: la memòria de l’horror’ del 14 d’abril a l’11 de juny. Aquest recull de fotografies d’Eva Máñez relata el procés d’exhumació de les fosses del franquisme en el cementeri de Paterna (l’Horta Nord).

D’ençà del 2016, la fotoperiodista va començar a documentar aquestes operacions i les va publicar en diferents mitjans. Durant aquest període, es va trobar amb desenes de dones que li van transmetre històries sobre el dolor i la cerca.

Va ser en 2021 quan Máñez va decidir recollir les veus de les àvies, les viudes, les filles, les germanes, les netes. Aquelles que van mantenir la memòria. Ara, el resultat d’aquell treball, seixanta retrats de seixanta dones, configura aquesta exposició a través d’una peça de dinou metres. Es tracta, en resum, d’una història col·lectiva i de resistències que havia estat silenciada.

“Em vaig posar les ulleres violetes, com a feminista que sóc, i em vaig adonar que hi havia una història de gènere que no estava contada. Estic molt agraïda perquè són dones molt valentes i compromeses. M’han contat històries molt dures i fent-ho les estan contant a tot el món”, diu l’autora.

La motivació de la fotògrafa parteix de l’experiència personal. El seu avi va ser regidor i batlle de València durant la República, i recorda que mai ningú de la família no li havia parlat sobre aquesta figura. Aquest procés també li ha servit per a trobar l’avi i conéixer el seu passat.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Máñez explica que per a fer el treball, va entrevistar i fotografiar famílies que després li van demanar de no eixir en la mostra. “La por i el silenci encara existeixen”, assegura. “No podem sustentar una societat en la impunitat i en la manca de coneixements sobre els fets històrics. Si volem fer una societat realment avançada i democràtica, i compromesa amb els drets humans, necessitem memòria. Quan parlem de memòria estem parlant de futur.”

El cementeri de Paterna, amb més de cent fosses comunes i les restes de 2.238 afusellats del franquisme, és considerat la “gran fossa comuna” i un símbol de la repressió franquista. És el primer en què hi ha constància d’un afusellament després de la Guerra Civil i el segon amb més afusellats en la postguerra. Allí hi ha al voltant de 135 fosses comunes on van ser depositades les restes de les víctimes de la repressió franquista després de ser executades al Terrer, situat a uns 500 metres del cementeri. La mostra també recull fotografies dels processos d’exhumació.

Aquesta exposició va estar en la Fototeca de Cuba i en l’Imaginària Photography Festival de Castelló. L’autora espera que, quan finalitze la mostra a València, comence una itinerància per altres llocs. A més a més, ha creat el directori www.guardianasdelamemoria.com, on estan els testimonis de totes les dones.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor