08.09.2017 - 14:08
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)
Investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) han descobert el motiu pel qual l’administració de l’hormona de l’estrès, un glucocorticoide, poques hores després d’un estrès traumàtic pot rebaixar l’aparició de malalties psicològiques.
Era conegut, en l’àmbit mèdic, que l’aplicació de l’hormona de l’estrès pot prevenir de l’aparició de malalties psicològiques, una de les majors paradoxes de la medicina actual, ha manifestat l’investigador de la UAB i líder del treball, Raül Andero.
L’expert ha remarcat que l’estudi “aporta llum a aquesta paradoxa i descobreix una manera” de prevenció, d’almenys malalties psicològiques, mitjançant la regulació del gen, la proteïna fosfatasa 1 f (Ppm1f), ha informat la UAB en un comunicat.
El coautor de la investigació, Antonio Florido, ha apuntat que aquest descobriment “obre la porta a aplicar-la d’una forma més àmplia i al desenvolupament de tractaments específicament dirigits a regular les funcions del gen implicat”.
La Ppm1f regula l’activitat de la proteïna ‘Calci calmodulina quinasa 2’ (Camk2), fonamental per a processos del cos com la memòria, les defenses immunitàries i el cor, que s’altera després d’exposar-se a un estrès traumàtic i està relacionat amb l’aparició de depressions i ansietats.
Andero ha indicat que en descobrir està relació “es van cercar possibles tractaments preventius” que es basessin a reduir l’expressió alterada d’aquest gen i evitar les conseqüències negatives en el cervell.
Així, en administrar l’hormona de l’estrès en ratolins, una hora després d’un esdeveniment traumàtic, els resultats han mostrat una disminució de l’aparició de símptomes d’ansietat i depressió, gràcies a aquesta hormona que prevenia els canvis d’expressió en el gen.
La investigació, feta en col·laboració amb les universitats de Harvard i Emory dels Estats Units, s’ha publicat en la revista de neurociencia ‘Biological Psychiatry’.