17.10.2019 - 20:30
|
Actualització: 17.10.2019 - 20:59
TEMA DEL DIA
Empresa. El president Quim Torra no és un polític professional. És una persona que ve de l’empresa privada i que ha entrat en la política per les circumstàncies històriques del país. Com un gest de servei conseqüent amb el seu patriotisme. No va entrar-hi per fer carrera ni per fer diners. I a més, sap que no serà candidat a la presidència de la Generalitat i això li dóna una llibertat immensa que ara ha decidit d’aprofitar. L’encàrrec que li van fer era de restituir el govern fulminat pel 155 i aplicar el mandat del Primer d’Octubre. L’encàrrec primer no el va poder complir, perquè els partits que donen suport al govern hi van renunciar, però mentre sigui president de la Generalitat no pensa deixar d’intentar de dur a terme el segon.
Per això, de sorpresa per a tothom, ha proposat de tornar a fer un referèndum d’autodeterminació aquesta legislatura. Perquè és allò que faria si pogués, tot i que sap que no li ho permetran. Però Torra vol expressar què pensa ell que s’ha de fer, no què pensa que serà possible de fer. És perfectament conscient que fer un referèndum aquesta legislatura és pràcticament impossible, perquè a l’estat espanyol no hi ha ningú que el vulgui pactar, i a Catalunya els partits que integren el govern que li dóna suport tampoc no estan disposats a repetir un referèndum unilateral. ERC s’hi oposa frontalment. En una intervenció prenyada de sinceritat com la de Torra, el portaveu dels republicans a la cambra, Sergi Sabrià, ha rebutjat la proposta, afirmant que no és moment de posar dates sinó d’acumular forces. I el portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha evitat d’esmentar la proposta en la seva intervenció, perquè la ignorava.
El discurs que ha pronunciat avui el president de la Generalitat no l’havia consultat ni amb els seus socis de govern ni amb el partit del qual forma part. El va preparar ahir al vespre amb els seus col·laboradors més directes, després de participar en una de les marxes que aquests dies recorre el país acompanyat del president basc Juan José Ibarretxe, un altre polític atípic. Ibarretxe va deixar la política quan el seu partit, el PNB, el va deixar caure, retirant el suport al seu pla per a pacificar Euskadi, que també incloïa el dret d’autodeterminació. Després de sacrificar Ibarretxe, l’estat ha estat generós amb el PNB, que avui gestiona plàcidament l’autonomia perquè té la clau de la caixa.
A Catalunya no hi ha un PNB. Ni ERC ni el PDECat no són equiparables al partit que ara mena Iñigo Urkullu. Però sobretot, Catalunya no té el concert econòmic, que permet al nacionalisme basc de recaptar tots els recursos que genera. El govern de Catalunya té les finances intervingudes i ha de pidolar els diners del FLA per fer polítiques socials. Tanmateix, Torra sí que té alguna cosa d’Ibarretxe, que és l’honestedat que ha reivindicat avui al parlament. És curiós que un polític que reivindiqui l’honestedat, que vulgui ser coherent amb les seves idees, sigui criticat perquè és més activista que no gestor. Si Catalunya fos un estat, o una comunitat amb concert econòmic, en tindria prou amb un gestor. Per aconseguir la independència de qualsevol país, calen polítics honests, que defensin els seus ideals i no hi renunciïn de bell antuvi, quan van mal dades. Ara, si Catalunya vol ser tan sols una autonomia intervinguda, espoliada i ocupada policialment, és veritat que amb un gestor n’hi ha prou.
Afortunadament, Catalunya té més polítics com ell, però ara són a la presó o a l’exili. Torra és el blanc dels atacs de l’unionisme com ho era Puigdemont, a qui el seu partit també va deixar sol. Hi ha ganes de treure-se’l de sobre, dins de l’independentisme i fora. Els serà fàcil. Al discurs d’avui, tan sols de començar, ha dit què faria si un dia no podia ser honest amb els seus principis: ‘No podré continuar i els ho diré.’ Això té regust de comiat, en vista de tanta hostilitat i deslleialtat.
El ple d’avui havia de servir per a explicar la resposta institucional a la sentència del Suprem. Torra ha explicat la seva, que no comparteixen ni els membres del seu govern. El ple no ha aprovat cap resolució, cap document, perquè els tres partits polítics independentistes són incapaços d’acordar cap resposta. Diuen que potser en una altra sessió. Del ple d’avui, el govern en surt més dividit. Mentre Torra demana un referèndum, el vice-president Pere Aragonès intenta calmar la vice-presidenta Carmen Calvo per telèfon. La por del 155 fa dos anys que paralitza la política catalana. És com si fos vigent. Potser per això les respostes del carrer són tan multitudinàries. I el carrer, com s’ha vist, no el controla ningú.
MÉS QÜESTIONS
Crisi a l’Ajuntament de València pel cas de frau de l’EMT. El batlle de València, Joan Ribó, ha defensat la gestió del president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, com també del director gerent de l’entitat, Josep Enric Garcia, arran del frau de quatre milions en aquesta empresa pública. Ribó ha descartat cap dimissió –que demanaven els partits de l’oposició– i ha lloat la manera com han gestionat la crisi els responsables de l’empresa: ‘La transparència amb què ha actuat fa que hi tingui plena confiança.’ Avui hi havia un ple extraordinari convocat, amb un ordre del dia dedicat exclusivament a l’EMT. Els partits de l’oposició demanaven que Ribó comparegués per esclarir el frau. Finalment Ribó ha confirmat que compareixerà en la sessió següent de ple ordinari, tal com ha acordat el ple per unanimitat. Aquest cas ha obert escletxes dins govern municipal. L’origen de la crisi és que el PSPV va proposar que el president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, no hi fos present quan compareguessin els treballadors. Tot i que el PSPV provava de restar-hi dramatisme, Compromís s’ha pres la decisió dels socialistes com una deslleialtat i els han acusats d’arrenglerar-se amb la dreta i de provocar la ruptura de la unitat de govern, amb ‘greus conseqüències’.
Les Corts no accepten d’investigar Puig pel conflicte d’interessos amb l’IVF. Els grups del govern del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, no han acceptat de crear una comissió d’investigació per a determinar si hi va haver conflicte d’interessos en l’operació de l’Institut Valencià de Finances (IVF) amb el grup Zeta, en què el president de la Generalitat, Ximo Puig, té accions. Segons que han dit els tres grups, les explicacions ja s’han donat. La proposta, promoguda per Ciutadans, tenia el suport de PP i Vox, i s’ha refusat per 48 vots en contra i 45 a favor, en una votació en què Puig no hi era perquè havia anat a la clausura d’un fòrum a Castelló. Ciutadans, encapçalat per Toni Cantó, ha assegurat que la creació d’aquesta comissió és més que justificada, perquè afecta ‘la decència i la consciència’ dels diputats i la seva posició en relació amb la cerca de la veritat. A més, també ha tingut temps per a fer al·lusió al PP, del qual ha dit que aquest tema es tracta de ‘més de dos vestits’. El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha defensat Ximo Puig afirmant que és la persona més honesta que coneix i ha insistit que el nombre d’accions que té és molt reduït i que ningú li les comprarà perquè hi ha un accionista que en té el 85%. Encara ha afegit que investigar una cosa de fa trenta anys és del tot vergonyós. PP i Vox han criticat que Puig no hi fos present. També han dit que era una situació que ja havia succeït a Catalunya, on l’IVF ha fet una quitança al mateix grup, en referència al Grup Zeta.
El govern balear limitarà el turisme de borratxera per llei. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del govern, Iago Negueruela, ha explicat que el govern preveu de pactar amb el sector turístic de les Illes un esborrany de llei per a limitar el ‘turisme d’excessos’ abans d’acabar l’any, que inclogui tot d’actuacions específiques per a combatre aquesta oferta turística en determinades zones de les Illes. En una compareixença al parlament, ha argumentat que aquesta mena d’oferta turística perjudica la imatge de les Balears com a destinació. El govern vol impulsar aquesta normativa delimitant les zones on es comercialitza una oferta turística associada al turisme d’excessos, i n’ha assenyalades tres: Punta Balena i l’Arenal, a Mallorca, i Sant Antoni, a Eivissa. Negueruela ha dit que es regularia el consum d’alcohol excessiu en aquestes zones, i no ha descartat de limitar-lo a l’interior dels establiments hotelers. Segons ell, no tindria sentit de regular l’excés d’alcohol en determinats establiments d’oci i no fer-ho a l’interior dels hotels.
La vaga general origina una allau de cancel·lacions a Andorra. La vaga general convocada pels sindicats independentistes demà a Catalunya afectarà significativament el sector turístic andorrà. Segons el president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, la convocatòria ja ha originat cancel·lacions a Andorra, perquè els visitants temen no poder-hi arribar arran dels possibles talls de carretera. ‘Alguns clients ens han dit que esperarien fins divendres, però un nombre important ja han anul·lat les reserves perquè tenen por de trobar-se problemes durant el viatge’, ha explicat Ramos. Malgrat que encara no disposen de percentatges ni tenen xifres exactes, pensa que l’impacte de les mobilitzacions serà important. La majoria de companyies d’autobusos que surten d’Andorra fins a Catalunya mantindran els trajectes habituals tant avui com demà. Per exemple, Montmantell, que connecta el Principat i Lleida, no modificarà els viatges prevists, perquè el focus de les manifestacions serà a Barcelona, tot i que no descarten haver de fer canvis a mesura que avanci la jornada. També actuaran de la mateixa manera Alsa i Andbus, que fan el trajecte fins a Barcelona, tot i que alguns passatgers han anul·lat els bitllets que tenien per a anar a l’aeroport del Prat.
LA XIFRA
53.000 treballadors temporals i interins valencians aspiren a convertir-se en fixos a l’administració de la Generalitat. Un somni que cada vegada és més lluny, després del pronunciament de l’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), Juliane Kokott, en contra de la conversió automàtica en fix del personal temporal.
TAL DIA COM AVUI
El 17 d’octubre de 2003 es va morir a Bangkok l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, autor prolífic i intel·lectual compromès. Va ser membre del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i d’Iniciativa per Catalunya (IC). Com a periodista va col·laborar en nombrosos diaris i revistes. És autor d’una obra vastíssima que, a més de la novel·la, comprèn la poesia i l’assaig. Les seves obres més populars van ser les del detectiu Pepe Carvalho.