18.07.2016 - 19:35
|
Actualització: 18.07.2016 - 20:43
Ara que fa vuitanta anys de l’esclat de la guerra del 1936-39, el Daily Telegraph ha volgut recordar el conflicte. Amb testimonis catalans i britànics, el reportatge ‘Homage to the fallen of Catalonia, 80 years on‘ traça un recorregut pels principals escenaris de la batalla de l’Ebre, un dels episodis més negres de la guerra. La Bisbal de Falset, Corbera d’Ebre, Camposines i la carretera entre Miravet i Tortosa en són alguns.
Entre els fets que s’expliquen a l’article, es destaca l’experiència de Rachel Ritchie i Angela Jackson. Als anys noranta, la primera era una estudiant que visitava la Universitat de Barcelona i la segona ja exercia d’historiadora a Catalunya. Totes dues britàniques d’origen, amb els anys van esdevenir cofundadores de l’organització No Jubilem la Memòria, dedicada a la recerca sobre la Segona República espanyola i la guerra de 1936-1939.
En relació amb el procés de recuperació de la memòria històrica, el reportatge remarca el gran moviment popular, amb demandes com ara l’obertura de fosses comunes que –explica– ha tingut lloc a Catalunya des de principi de segle. Un altre testimoni, Alan Warren, assegura que això fa que Catalunya sigui ‘quilòmetres més endavant que la resta d’Espanya’ en aquest camp.
Per una altra banda, l’historiador de la Universitat de Barcelona Josep Maria Soler i Sabaté hi explica que el seu pare no va considerar-se mai un heroi, sinó un ‘supervivent’ de la batalla de l’Ebre. El particular homenatge a Catalunya del Daily Telegraph no s’estalvia el record als centenars de brigadistes internacionals, ‘voluntaris britànics, d’Irlanda, dels Estats Units i de més països que van allistar-se per combatre el feixisme’, ni el dels corresponsals estrangers al front, com ara Ernest Hemingway i George Orwell.