L’himne de la legió espanyola sona al centre de València per inaugurar la Fira de Juliol

  • El govern de María José Català espanyolitza la Gran Fira de València i censura la tradicional cercavila amb què s'anunciava.  

VilaWeb
Esperança Camps Barber
02.07.2024 - 12:28
Actualització: 02.07.2024 - 13:01

La Gran Fira de València –o Fira de Juliol, com és coneguda popularment– d’enguany ja duu el segell de l’equip de govern municipal del PP i Vox. L’any passat feia poques setmanes que s’havia fet el canvi de govern i la programació l’havia elaborada l’equip anterior de Compromís i PSPV. Enguany el canvi s’ha notat tant en l’aspecte visual, amb tots els cartells en castellà, com en el sonor.

Ahir a la vesprada una banda de cornetes, tambors i gaites va recórrer el centre d’una ciutat clapada de turistes i visitants, i va oferir un repertori de peces marcadament marcials. La sorpresa més gran fou quan, per a cloure el concert, la banda va interpretar la peça “El novio de la muerte”, que és l’himne de la legió espanyola. Avui els partits de l’oposició ho han criticat durament.

Aquesta desfilada quasi militar va substituir la cercavila amb muixerangues, nans amb personatges valencians, cant d’estil, gegants o dolçainers que anunciaven l’arribada de la fira.

L’altre gran canvi en el programa de la fira és el catàleg de concerts que s’ofereixen als Jardins de Vivers. El nou equip de govern, com ja va fer en la música de la mascletada de les Falles, ha desterrat els músics valencians i ha programat tot de grups espanyols com ara Niña Pastori, Sergio Dalma, Taburete, Camela i Antoñito Molina. S’hi destaca l’actuació prevista el 21 de juliol del cantant Bertín Osborne, que no ha venut ni dues-centes entrades de les dues mil previstes.

Ja són lluny els concerts de grups com Stay Homas, Maluks, Zoo, Antònia Font i Rigoberta Bandini en què s’exhaurien les entrades.

Pere Fuset, que era el regidor responsable de la Gran Fira de València amb el govern de Joan Ribó, ha criticat que, fins i tot, s’haja censurat el rètol lluminós que tot el mes de juliol es veia a la plaça de l’Ajuntament. Segons que va escriure a la xarxa X, va preguntar-ne els motius al regidor de festes i li va respondre que no l’havien posat “perquè és en valencià”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor