02.09.2018 - 09:35
|
Actualització: 02.09.2018 - 11:44
Els últims dies Alemanya ha vist reaparèixer el fantasma de l’extrema dreta, racista i amb simpaties neonazistes. Ahir, altra vegada, manifestants de la ultra dreta van omplir els carrers de la localitat de Chemnitz, a l’est d’Alemanya, a l’estat de Saxònia. El pretext: un home que va morir la setmana passada a mans de dos suposats estrangers en una baralla. El problema de fons: l’auge de l’extrema dreta, que recupera els eslògans i, també, idees de la ideologia del nazisme, que semblava enterrada.
Així, els manifestants, amb eslògans com ‘Alemanya per als alemanys’ i salutacions nazis, van sortir als carrers per protestar per la mort de l’home després de la baralla. Els fets han reobert el debat sobre l’auge de l’extrema-dreta i han augmentat les preocupacions a Alemanya perquè Chemnitz es converteixi en una fortalesa per a les visions ultra.
Ahir, la policia va lluitar controlar la situació mentre esclataven baralles entre manifestants de dreta i esquerra que es llançaven rocs, ampolles i focs artificials entre si.
La tensa situació a Alemanya #chemnitz #Chemnitz0109 #c0109 pic.twitter.com/ktrva6lTvB
— 𝔖𝔬𝔵𝔦𝔬𝔟 𝔟𝔦𝔤 𝔬𝔫𝔢 ✊🌱 (@SoXiOB) September 1, 2018
Ein Journalist wird in #Chemnitz attackiert.#C0109 pic.twitter.com/oDP4IlClsA
— Ippen Investigativ (@i_investigativ) September 1, 2018
El partit d’Alternativa per a Alemanya (AfD), que ha participat en les marxes de l’extrema-dreta, ha aprofitat les preocupacions sobre ‘la política de portes obertes’ d’Angela Merkel per treure’n rèdit electoral. En les eleccions de 2015, l’AfD ja va capitalitzar el descontentament de molts alemanys. En aquelles eleccions quan el partit d’ultradreta va entrar per primera vegada al parlament com la tercera força política i el primer partit de l’oposició. Les enquestes mostren que la intenció de vot continua creixent amb el seu discurs antiimmigració i euroescèptic.