18.03.2016 - 15:29
|
Actualització: 18.03.2016 - 18:42
Les expulsions de refugiats de Grècia a Turquia començaran a partir d’aquest diumenge 20 de març. Els líders de la Unió Europea han acordat amb Turquia el retorn de totes les persones que arribin de forma irregular a les illes gregues, a canvi d’assistència econòmica, una liberalització dels visats i un acostament d’Ankara a la UE. El primer ministre txec Bohuslav Sobotka, ha confirmat l’acord en una piulada a Twitter en què també ha especificat la data del 20 de març com el moment d’entrada en vigor del pacte. Els líders dels 28 asseguren que tots els refugiats podran demanar asil de forma individualitzada i que no hi haurà expulsions col·lectives.
L’acord preveu que, per cada sirià arribat a Grècia irregularment i retornat a Turquia, la UE n’aculli un des dels camps de refugiats turcs. A canvi, la UE ofereix al govern d’Ankara la liberalització dels visats per viatjar a territori comunitari a partir del mes de juny, i augmenta de 3.000 milions d’euros a 6.000 milions d’euros l’ajut econòmic per atendre els refugiats. A més, la UE accepta obrir un dels capítols de negociacions amb Turquia pel seu futur accés al club.
Els refugiats que arribin a Grècia a partir de diumenge podran ser retornats a Turquia tan bon punt la seva petició d’asil sigui processada. L’acord implica, de fet, que la tramitació es farà de forma ràpida, amb entre 3 i 4 dies, perquè la UE considerarà Turquia un ‘país segur’. D’acord amb la normativa internacional, un demandant d’asil es pot retornar al país d’on prové si aquest es considera apropiat per a la seva seguretat. Les ONGs i diversos partits d’esquerra a nivell europeu, però, neguen que es pugui considerar que la Turquia d’Erdogan és un lloc segur pels refugiats sirians.
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat en una roda de premsa a Brussel·les que l’acord compleix amb totes les lleis de la Unió Europea i les lleis internacionals, especialment perquè exclou qualsevol tipus d’expulsió col·lectiva. ‘Hem acordat que tots els immigrants irregulars que vénen de Turquia a Grècia seran retornats. La implementació es farà gradualment, i es basarà en el principi d’1 a 1’, ha indicat Tusk, remarcant que cada cas es tractarà individualment.
Un ‘dia històric’
‘És un dia històric perquè hem assolit un acord molt important entre la UE i Turquia’, ha dit el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, des de la mateixa conferència de premsa. Davutoglu ha dit que la UE té el mateix destí, els mateixos reptes i el mateix futur que Turquia. Segons el primer ministre turc, les mesures acordades tenen una dimensió humanitària i ajudaran a desencoratjar els traficants d’humans i fomentar la migració il·legal. ‘Rebrem els que creuen il·legalment, però alhora Europa rebrà el mateix nombre d’immigrants legals des de Turquia’, ha dit. L’acord preveu que es doni prioritat a les persones més vulnerables, com dones i nens.
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, també ha celebrat l’acord però ha recordat que cal implementar les mesures acordades a nivell europeu per relocalitzar els refugiats que ja són al continent. En aquest sentit, Juncker ha dit que la situació actual al camp de refugiats d’Idomeni, a Grècia, és molt precària. ‘Idomeni no representa la meva Europa”, ha advertit.