21.02.2016 - 02:00
L’exposició ‘València Jazz. Perdut Club i altres veus d’una eclosió musical’, de la Fundació Bancaixa, reivindica València com a capital del jazz entre finals dels anys setanta i mitjans dels noranta.
La mostra reuneix una selecció de més de cent peces entre fotografies, cartells i LPs entre d’altres, que reflecteixen com la ciutat de València va ser bressol de la música jazz. L’exposició recorre cronològicament les diferents iniciatives que van sorgir a València entorn d’aquest gènere musical, fins a la seva expansió i consolidació.
Es tracta del primer projecte expositiu que es realitza a València sobre l’escena jazzística de la mateixa ciutat. S’estructura en tres grans blocs, on s’expliquen els antecedents, la importància del club Perdut i l’eclosió del gènere.
El Perdut, l’emblema del jazz a València
Després de repassar els primers passos del jazz a la ciutat, a mitjans dels setanta, l’exposició se centra en el club Perdut (1980-1995), un espai de referència on es van formar diverses generacions de músics locals. Entre els noms més emblemàtics que van actuar al seu escenari, s’inclouen, entre d’altres, els trompetistes Woody Shaw i Joe Newman, el guitarrista Jim Hall, els saxofonistes George Adams i Steve Lacy, el pianista Mal Waldron i l’organista Lou Bennett. També hi van destacar les actuacions d’artistes com Josep Maria Farràs o el pianista català Tete Montoliu.
La mostra tanca amb l’època de consolidació del gènere, etapa en què la Fundació Bancaixa va acollir concerts de Lee Konitz, Donald Harrison i Johnny Griffin, entre d’altres.
En paral·lel a l’exposició, el Centre Cultural Bancaixa acollirà actuacions de músics de jazz com Ramón Cardo & Joan Soler Quartet, el 25 de febrer; Tino Gil & José Luis Granell Quartet, el 3 de març i Steady Jazz Trio el dia 7 d’abril.