L’exposició sobre els presos polítics censurada a Arco arriba al CCCB

  • Es podrà veure fins al 17 de juny de franc

VilaWeb
Redacció
01.06.2018 - 01:50
Actualització: 01.06.2018 - 13:04

Després d’haver passat per Lleida i València, l’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra, que fou retirada de la fira Arco de Madrid, es començarà a exposar avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Es podrà veure fins al 17 de juny i l’entrada serà de franc.

A partir d’una selecció d’exemples molt clars, l’obra vol fer visible l’existència de presos polítics a l’estat espanyol i destacar que un gran nombre dels presos actuals han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d’esquerres. Entre els retrats pixelats, hi apareixen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i una vintena de presos polítics més, com ara els joves d’Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin i simpatitzants del 15-M que van formar part de piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

 

L’obra de Sierra es va fer famosa quan la fira d’art Arco de Madrid va retirar-la el passat febrer, adduint que volia ‘evitar polèmiques’. La petició l’havia feta Ifema, la Fira de Madrid, formada per la Comunitat de Madrid, l’Ajuntament de Madrid, la Cambra de Comerç i Indústria i la Fundació Obra Social i Monte de Piedad de Madrid. L’obra no es va poder ni visitar, perquè la van retirar el dia que s’obria al públic. Arran de l’enrenou, l’empresari lleidatà Tatxo Benet va comprar-la i la va estrenar al Museu de Lleida, colpejat setmanes abans per la retirada judicial de les obres de Sixena.

Segona censura
Ahir es va saber que el Parlament Europeu també va prohibir l’exposició. L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé volia portar la mostra a Brussel·les, però el comitè dediputats encarregats d’avaluar les peticions d’exposicions va decidir de vetar-la. Segons la cambra, podia causar ‘reaccions adverses’ i ‘interferir’ en el desenvolupament de les activitats habituals del parlament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor