05.12.2015 - 02:00
Avui, l’entrevista de la primera part del programa la fem a en Jordi Montllor, membre del Col·lectiu El Bou i la Mula, col·laborador del ‘Fes Ta Festa’ i co-comissari juntament amb en Ferran Manau de l’Exposició ‘Bartomeu Marcé, l’epíleg del pessebrisme a Catalunya’ que podeu veure al Museu de Sant Andreu de Llavaneres, des del passat 7 de novembre i fins el 17 de gener de 2016. Una extensa i molt interessant conversa que ens dóna a conèixer aquest gran escultor barceloní, que va viure i morir gairebé en l’anonimat.
D’altra banda, acomiadarem un bon amic que ens deixava la setmana passada, en Joan Pujol, el que fou durant 20 anys tenora de la cobla Mil·lenària i també incansable activista sardanista a la Catalunya Nord. El nostre director Jesús Ventura, que assistí dissabte passat a la missa i a l’acte d’homenatge que li oferí la vila de Ceret, ens en parla a La Columna que avui ha titulat ‘Un comiat diferent’. Ja veureu perquè.
Però de fet obrirem el programa amb la que sense dubte és la notícia de la setmana: el fet que la UNESCO hagi anunciat la inscripció de les falles del Pirineu en la seva llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus, ha estat una candidatura impulsada pels governs dels estats d’Andorra, França i Espanya, i que integren 63 pobles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans. Precisament al final d’aquesta edició recuperarem un Expedient C de l’Amadeu Carbó titulat ‘Falles, rentines, halhes’.
També tindrem les seccions habituals. Acabada la temporada, en Carles Esteve ens presenta el Resum de la temporada I, concretament el primer dels quatre capítols que conformaran un minuciós detall del que hem viscut en aquesta històrica i memorable anyada castellera. En Víctor Pàmies arriba a la seva Dites i refranys número 100 ja publicades al nostre web. I ho fa amb una sàvia elecció de mètode: ‘A poc a poc i bona lletra’.
I en Josep M. Francino ens portarà ‘La santa espina’ de la setmana. Avui, a Els Temes d’en Xino i des de les Terres de Ponent, la versió d’aquesta sardana d’Enric Morera enregistrada pel grup ‘Pastorets Rock’. I a banda de l’extensa entrevista inicial, no faltarà la nostra cita amb la secció El pessebre és un món que preparen l’Enric Benavent i l’Eulàlia Molera i que avui porta per títol ‘Una caixa de fruites’.
En l’apartat musical, dues sardanes quasi clàssiques: ‘El cant dels aucells’, de Juli Garreta i ‘La nit de l’amor’ d’Enric Morera. I en una quasi absoluta ja clau nadalenca, ens deixarem felicitar les festes pel bon amic Gil Ratataplam, un competent animador infantil que amb tres setmanes d’avançada ens desitja ‘Bon Nadal’.