L’exportació progressa adequadament

  • "La diferència negativa respecte de l'any passat es va reduint cada mes i al setembre ja és només del -5,5%. Destacant el sector alimentari com l'únic que ja exporta més que el 2019"

Jordi Goula
04.12.2020 - 19:50
VilaWeb

Les exportacions van decréixer un 5,5% interanual a Catalunya el passat mes de setembre. Aquest matí, l’Idescat ha fet públiques les xifres del comerç exterior català, en què cal destacar que, malgrat que el volum de vendes a l’estranger se situa per sota del mateix mes de l’any passat, la diferència, mes a mes, s’ha anat fent més petita. Així, la variació interanual, que va arribar a ser del -40% al maig, ha anat remuntant fins al -6,2% de l’agost i el -5,5% del setembre. Respecte del total de l’estat, les exportacions catalanes del mes representen el 25%, un percentatge que ja és habitual en aquesta magnitud.

Veient les xifres, la baixada de les vendes a l’exterior és cada vegada més minsa de manera generalitzada, a mesura que es van activant els mecanismes de l’activitat arreu del món. La llàstima d’aquestes dades és que arriben amb molt de retard –més de dos mesos– i en moments com aquests, en què es valora la immediatesa més que mai, poden haver quedat desfasades. Quant a la tendència –això sí que és vàlid–, augmenten les vendes a tres països: Alemanya, Portugal i la Xina, en aquest últim cas amb un percentatge molt elevat, del 48%.

Pel que fa als productes, és bo ressaltar que al setembre hi ha un sector que ja exporta més que el mateix mes de l’any passat: el de l’alimentació i les begudes, concretament un 7,5% més. En realitat, ho fa des del juny i és, de llarg, el sector que menys ha patit en les vendes a l’estranger durant la pandèmia. La resta de sectors, al setembre encara són per sota de l’any passat, si bé alguns, com el tèxtil i la maquinària i els equips mecànics, han estat molt a la vora d’assolir el mateix nivell, amb menys del -1%.

Cal recordar que el sector alimentari és, habitualment, el tercer exportador català, darrere del químic i el dels cotxes. I també que el sector agroalimentari català ocupa un pes estratègic per al present i el futur del país. Concentra el 22% del valor de les exportacions de l’estat, acull el 26% de les empreses exportadores regulars i representa el 14% del PIB de Catalunya. És, per tant, un clúster alimentari capdavanter i referent a Europa, amb productes de valor afegit, producció de proximitat amb una àmplia varietat d’aliments i begudes de qualitat, alts nivells de seguretat alimentària i capacitat d’innovació. El nostre sector agroalimentari multiplica el seu valor amb un subsector gastronòmic molt apreciat.

Per què es destaquen a l’alça les exportacions, si la resta de béns baixen? M’ho explica Ramon Sentmartí, director gerent de Promotora d’Exportacions Catalanes (Prodeca), una empresa pública del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, que fa més de trenta anys que acompanya el sector en el seu procés d’internacionalització i millora de la competitivitat. Val a dir que és la primera entitat pública a promoure l’alimentació com a sector estratègic del país.

Em diu que som davant un sector molt dinàmic i molt obert de fa anys, que durant la pandèmia ha aprofitat que l’alimentació havia estat vital per a tots els països i també que alguns dels productors habituals havien travessat un mal moment. “El sumatori dels tres aspectes ha tingut com a resultat un millor posicionament dels nostres productes als mercats internacionals i han augmentat les vendes”, comenta. I afegeix que amb les guerres comercials han apujat el preu d’alguns productes, amb la qual cosa ha crescut la facturació. Per últim, m’explica el pes creixent dels mercats asiàtics, sobretot el de la Xina, que, amb la pesta porcina que hi ha hagut, s’ha convertit en un importador destacat de carn de porc.

A veure què ens donen les xifres de l’octubre i si continuen acostant-se a les de l’any passat, com les dels darrers mesos. Insisteixo que és una llastima el retard en la publicació de l’Idescat, a partir de dades del Departament de Duanes i Imposts Especials de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor