[VÍDEO] La magistral lliçó de dret de Martín Pallín que fulmina tota l’actuació de Llarena

  • El jutge emèrit del Suprem José Antonio Martín Pallín diu que la separació de poders perilla

VilaWeb

Redacció

04.03.2018 - 12:43
Actualització: 04.03.2018 - 23:30

El magistrat emèrit del Tribunal Suprem espanyol José Antonio Martín Pallín va dir ahir al programa ‘Preguntes freqüents’ de TV3 que atribuir delicte de rebel·lió als polítics catalans empresonats ‘no té ni cap ni peus’. Per això, va instar el jutge que n’instrueix la causa, Pablo Llarena, a rebutjar aquests delictes i jutjar-los només per possible malversació i desobediència. A més, va dir que l’actuació de la justícia sobre la possibilitat que el Suprem espanyol no permetés la investidura de Jordi Sànchez fa perillar ‘l’estat de dret, la separació de poders i la qualitat democràtica’ d’Espanya. ‘Hi ha en joc si el poder judicial pot envair el poder legislatiu. L’argument és contundent: seria vulnerar la voluntat d’aquells qui l’han votat.’

Martín Pallín també va explicar que el fiscal José Manuel Maza s’havia equivocat presentant les querelles de sedició i rebel·lió contra el govern català i els dirigents de l’ANC i Òmnium Cultural, que motiven l’actuació del Suprem espanyol. Per ell, la querella de Maza és un ‘relat’ o una ‘novel·la’ sense base jurídica. ‘Aquesta querella que té cent sis planes no és una querella com ordena la llei d’enjudiciament criminal’, va dir. I va afegir que a Espanya, en aquest moment, governen els jutges.

Sobre la presó preventiva dels polítics catalans, Martín Pallín es va mostrar indignat: ‘Si us plau, que llegeixin l’article 503 de la llei d’enjudiciament criminal. Es va afegir per als delictes violents perquè podien significar un risc de reincidència de violadors i psicòpates. Que m’expliquin a mi i als suïssos, que han dit que no concedirien l’extradició, que una opinió política sigui una reiteració delictiva.’

El magistrat emèrit va citar el recurs de cassació del cas per l’intent de cop d’estat del 23-F per deixar clar que en el cas català no hi ha hagut violència: ‘La defensa va dir que no hi havia hagut violència perquè no hi havia hagut morts, però el tribunal va respondre que el fet que fos incruent no vol dir que no fos violent.’

Martín Pallín va prendre posició fermament contra l’escrit de Llarena que justifica la negació de la llibertat provisional de Quim Forn: ‘Qui li va donar la confiança per a ser conseller [Carles Puigdemont] manté encara un discurs desafiador per a aconseguir la independència de manera immediata i contra les normes’. ‘Un jutge no pot entrar en aquestes valoracions. Potser a ell li sembla “desafiador”, però no ho pot plasmar en una resolució judicial’, va dir.

També va negar que Carles Puigdemont hagués fugir de la justícia perquè s’ha disposat a respondre judicialment. ‘M’agradaria que un dia el jutge Llarena expliqués per què va retirar l’euroordre de detenció. I després, quan Puigdemont va anar a Dinamarca, va dir una cosa increïble: “No l’activo perquè vol que el detinguin.” Com a jutge no sóc capaç d’entendre-ho.’ I encara ho va reblar dient que, ‘evidentment’, Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són presos polítics.

Vegeu ací l’entrevista a TV3 completa:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor