L’ex-cap de la policia Eugenio Pino, incapaç de concretar l’origen del llapis de memòria dels Pujol

  • Va dir que l'hi havien lliurat 'un matí' però no fou capaç d'explicar quan

VilaWeb

ACN

02.03.2017 - 15:12
Actualització: 03.03.2017 - 07:37

El 16 de febrer l’ex-cap de la policia Eugenio Pino, va declarar davant el jutge de l’audiència espanyola José de la Mata. En aquella declaració no va aclarir l’origen del llapis de memòria amb informació sobre la família Pujol en què es va basar la investigació. Va arribar a irritar la sala amb la vaguetat i les contradiccions en les seves respostes, segons que es desprèn dels enregistraments que publica la Cadena Ser.

Aquest és un dels aspectes que vol esbrinar el jutge per tal de donar validesa o no a les proves, arran de la sospita que van ser robades. Si fos així, no es podrien aportar a la causa. Per exemple, en la pregunta del jutge perquè concreti quan fou lliurat el llapis de memòria a la policia, Pino respon primer ells, després que va ser un matí però que el va tornar i, finalment, que ‘fer una elucubració [sobre la data] seria extemporani’.

Pino va ser número 3 del Ministeri d’Interior espanyol durant més de quatre anys i considerat responsable d’informes contra dirigents sobiranistes, com el que fa referència al compte fals de l’ex-batlle de Barcelona Xavier Trias a Suïssa. En la declaració del mes passat també va dir al jutge, al fiscal i a l’advocat de l’estat que tenia un defecte: donar les coses per suposades. I va apel·lar a la seva ‘imaginació poderosa com a policia’ quan va donar per fet que el lliurament l’havia fet un detectiu de Método 3. Així mateix, tot i que temps enrere havia assegurat per escrit que Jordi Pujol havia abonat 700.000 euros a l’agència de detectius per la informació inclosa en el llapis, ara va dir que era un rumor.

Quan l’advocat de l’estat li demana per què havia anat a declarar en seu judicial si no podia oferir respostes concretes, Pino respon que ho feia per ‘l’enyorança d’un jubilat’.

El jutge va posar l’informe en quarantena perquè no quedava clar l’origen del dispositiu electrònic. De la Mata també va citar el comissari Marcelino Martín Blas, ex-responsable d’Afers Interns de la Policia, i dos representants de l’empresa de detectius Método 3, que presumptament van facilitar el llapis a la policia.

En una entrevista al diari El Mundo el 8 de febrer, Pino va explicar que el llapis de memòria l’havia dut a la policia Martín Blas i que l’hi havien donat ‘persones pròximes’ a Método 3.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor