22.05.2017 - 15:03
J. V. Foix li va donar “les coordenades” sobre els principals moviments
BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)
La mirada del professor, historiador, crític i impulsor editorial Joaquim Molas sobre les avantguardes literàries i artístiques catalanes del segle XX protagonitza l’exposició ‘Enemic de gàbies. Joaquim Molas i les avantguardes’, que recorre les seves aportacions del 1962 fins al 2010, al Palau Robert de Barcelona.
En roda de premsa aquest dilluns, el comissari Enric Bou ha explicat que l’exposició, que es podrà veure del 23 de maig al 27 d’agost, indaga en la seva intervenció en el descobriment i estudi de les avantguardes.
L’exposició recorre des de la mirada “naïf i desordenada” de Molas sobre les avantguardes, fins a arribar a una concepció més global i clàssica d’aquestes.
Aquesta evolució en el seu enteniment de les avantguardes va donar lloc a una reivindicació de la modernitat cultural i social de Catalunya, i va tenir com a conseqüència la seva vocació d’apropar les avantguardes a la població, amb la intervenció de Molas com a “desarticulador”.
Molas va dedicar molts anys a l’observació i estudi de les avantguardes amb llibres i revistes de la biblioteca del seu pare, que posteriorment va ampliar amb els coneixements que va assimilar durant els seus estudis a la Universitat de Barcelona i Liverpool (Regne Unit).
MÈTODE MOLAS
L’exposició repassa també el ‘Mètode Molas’, la seva solució polièdrica per a l’estudi de la literatura modificat segons les necessitats del tema d’estudi.
Aquest mètode donava sentit i coherència a la tasca duta a terme per escriptors, artistes, obres i tendències a Catalunya perquè l’avantguarda es pogués concebre com una etapa “indispensable” de la història cultural.
Bou ha detallat que per a la comprensió de les avantguardes, Molas “sempre va cercar un referent europeu”, nodrint-se de lectures de crítics marxistes, i intentant reconstruir l’obra de cada autor en el seu context.
EL PAPER DE J. V. FOIX
En la seva comprensió de les avantguardes, la figura del poeta J. V. Foix va ser molt destacada, perquè “el va ajudar a sistematitzar el coneixement naïf, donant-li les coordenades” sobre les diferents avantguardes, ja que Foix va ser amic de creadors com Federico García Lorca, Salvador Dalí i Luis Buñuel.
L’exposició comença amb la reivindicació de Molas d’una literatura transformadora de la realitat social, amb homenatges a Joan Salvat-Papasseit; passa a la seva amistat amb J. V. Foix, que va posar les avantguardes a la seva disposició parlant-li dels manifestos futuristes italians i la Révolution Surréaliste.
Després, Molas va recuperar la definició de Modernisme i Avantguarda en els anys 60, i va incorporar les avantguardes i tot l”underground’ a les seves classes a la universitat, amb alumnes com Vicenç Altaió, Lluís Urpinell i Jaume Vallcorba.
Aquesta trajectòria li va donar un enorme coneixement i documentació sobre l’etapa, fins que va organitzar l’exposició ‘Les avantguardes a Catalunya’ el 1992, situant Barcelona com a focus indispensable per a la comprensió d’aquestes.