L’eurocambra renuncia a etiquetar el vi com a cancerigen després del rebuig del sector

  • La proposta havia despertat força polèmica · Finalment va ser modificada a última hora perquè l'etiquetatge es limiti a recomanar-ne un consum moderat i responsable

VilaWeb

Redacció / ACN

16.02.2022 - 11:05
Actualització: 16.02.2022 - 12:05

Durant el dia d’ahir va aixecar força polèmica dins del sector del vi una proposta de la Comissió Europea que proposava de posar una etiqueta al vi que advertís dels seus riscos i la seva vinculació amb el càncer. Tot i això, davant la pressió, el Parlament Europeu s’ha fet finalment enrere i s’ha limitat a demanar en una resolució que la futura etiqueta recomani un consum moderat i responsable.

A última hora els grups contraris a aquesta mesura van aconseguir introduir una esmena a l’informe, presentat per la comissió parlamentària especial per a la lluita contra el càncer. PP, Ciutadans, ERC i PSC van rebutjar d’etiquetar el vi com a cancerigen i van votar a favor de l’esmena. En canvi, els Comuns es van abstenir i JxCat hi va votar en contra.

El document que es va discutir ahir és una recomanació i inclou aspectes que s’haurien de millorar a la Unió Europea en la lluita contra el càncer, per exemple la compra conjunta de medicaments i garantir la igualtat d’accés a tractaments de medicines a tots els països del bloc comunitari. També aposta per millorar la prevenció de la malaltia amb més diagnòstics.

Amb tot, l’aspecte més polèmic del text era la recomanació inicial per advertir amb una etiqueta que les begudes alcohòliques poden provocar càncer. Malgrat que el document va tirar endavant en comitè, finalment l’esmena presentada per desenes d’eurodiputats ha canviat aquesta petició.

La Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre les qüestions que aborda l’informe, però no preveu fer-ho fins al 2023. A més, l’executiu comunitari ha dit que consultarà diferents actors implicats, i no només l’Eurocambra.

Respecte a les begudes alcohòliques, l’informe de la comissió especial per la lluita contra el càncer del Parlament Europeu recorda que l’etanol de les begudes alcohòliques està classificat com a cancerigen per als humans pel Centre Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC). “A Europa s’estima que el 10% de tots els casos de càncer en homes i el 3% de tots els casos en dones són atribuïbles a l’alcohol”, remarca la comissió.

“No és un atac contra cap cultura gastronòmica”

Un dels arguments que van esgrimir els eurodiputats que s’oposaven a l’etiquetatge del vi com a cancerigen, és que xocava amb la cultura gastronòmica mediterrània. L’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides ho va negar i va insistir en l’objectiu de reduir un 10% el “consum nociu d’alcohol” a la Unió Europea.

“Els ciutadans sovint no són conscient d’aquest risc”, va apuntar l’eurocomissària, que va reconèixer, però, que “el tabac continua sent el risc més gran prevenible” de càncer. Per fer front a la malaltia, Kyriakides ha admès que cal reforçar la detecció i el tractament, així com la prevenció i la recerca. També ha dit que cal abordar els càncers relacionats amb exposicions al lloc de feina, així com augmentar les revisions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor