L’Eurocambra insta Espanya a investigar i col·laborar amb els processos judicial contra els crims del franquisme

  • Els eurodiputats exigeixen que la CE faci una 'avaluació objectiva 'de la memòria històrica a tots els estats membres

VilaWeb

ACN

14.12.2016 - 11:05

El Parlament Europeu se suma a les crides del Consell d’Europa i de l’ONU a Espanya perquè investigui els crims del franquisme. Els eurodiputats han aprovat una esmena impulsada, entre d’altres, pels eurodiputats d’ERC, el PDECAT, ICV, el PNB i Bildu, que considera ‘imprescindible que tots els estats membres col·laborin amb les investigacions judicials nacionals o internacionals destinades a aclarir responsabilitats i procurar veritat, justícia i reparació a les víctimes dels crims contra la humanitat comesos a la UE per règims totalitaris’. A més, el text també demana a la Comissió Europea que faci una ‘avaluació objectiva de la situació’ a ‘tots’ els estats per ‘promoure la memòria històrica’.

La petició de l’Eurocambra per impulsar les investigacions contra els crims del franquisme s’inclou dins de la resolució sobre drets fonamentals a la Unió Europea redactada per l’eslovac del partit popular europeu, József Nagy, i que dimarts es va aprovar per 456 vots a favor, 138 en contra i 104 abstencions.

Els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (ERC-NeCAT), Ramon Tremosa (PDECAT), Ernest Urtasun (ICV) i Francesc Gambús (Independent), així com els bascos Izaskun Bilbao (PNB) i Josu Juaristi (Bildu), la valenciana Marina Albiol (EU) i el representant de Podemos Miguel Urban són els promotors d’aquesta esmena sobre la memòria històrica, que finalment ha acceptat el conjunt del plenari.

Al reclamar la col·laboració de tots els estats membres amb les investigacions ‘nacionals o internacionals’ sobre crims contra la humanitat, l’Eurocambra insta Espanya a respondre a les peticions judicials fetes des de l’Argentina per la jutgessa Maria Servini, que impulsa la causa oberta contra els crims del franquisme.

A més, el punt 63 de la resolució diu que els estats membres han de ‘preveure la formació necessària per tots els professionals de la justícia’ en aquesta matèria i adverteix que ‘incomplir les recomanacions internacionals sobre memòria històrica i els principis de jurisdicció universal vulnera principis bàsics de l’Estat de Dret’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor