L’Eurocambra aprova la reforma de la llei electoral que preveu imposar un llindar mínim de vot

  • La proposta de socialistes i populars obté la llum verda amb 397 vots favorables, poc més de la majoria absoluta necessària, fixada en 376

VilaWeb
Redacció
04.07.2018 - 13:21

El parlament europeu ha aprovat avui la proposta per reformar la llei electoral europea. La reforma la rebutgen partits com ERC, el PDECat i Compromís, ja que dificultarà encara més la seva presència a Brussel·les. La nova llei suposa la imposició d’un llindar mínim de vot en els estats de circumscripció única amb més de 35 escons, com és el cas de l’estat espanyol, i deixa en mans dels governs fixar un percentatge d’entre el 2 i el 5% per obtenir representació a l’Eurocambra.

El text final s’ha aprovat per 397 vots a favor, 207 en contra i 62 abstencions, un resultat molt ajustat tenint en compte que calia fer-ho per majoria absoluta, és a dir, amb un mínim de 376 vots positius. En qualsevol cas, l’obligació de fixar un llindar electoral no s’aplicarà fins a les eleccions europees de l’any 2024, ja que per les pròximes, d’aquí a menys d’un any, no hi ha marge legal. Dels estats membres de la UE amb més de 35 escons, tots excepte els estats espanyol i alemany contemplen ja en les seves lleis un llindar mínim a les europees. Ara, per tant, Madrid i Berlín hauran de complir amb la nova obligació i fixar-ne un entre la forquilla que va del 2 al 5%.

Just abans de la votació, l’eurodiputat i ponent de l’informe pels socialistes, Jo Leinen, ha instat els parlamentaris a no desaprofitar l’oportunitat: ‘Arribem a un sistema més incloent i més just per a les eleccions europees’, ha conclòs assegurant que després de tres anys de feina juntament amb l’altra ponent, l’eurodiputada popular Danuta Hubner, han aconseguit que els estats membres estiguin d’acord amb el paquet de mesures incloses en la proposta de reforma. A banda del llindar mínim, el text preveu també altres novetats respecte a la legislació actual, com ara que els europeus que es trobin en països tercers, com ara Suïssa, també puguin votar des de la distància.

Per la seva banda, l’eurodiputat Josep Maria Terricabras, negociador pel grup Verds/ALE en la reforma de la llei electoral europea, ha qualificat d”incoherent’ la reforma, que segons els Verds s’oposa al principi de ‘representació pluralista’. ‘El Parlament Europeu està demostrant una vegada més la seva incapacitat per solucionar el dèficit democràtic’, ha criticat en un comunicat després de la votació a Estrasburg. Segons Terricabras la reforma s’ha adoptat ‘en favor dels grans partits tradicionals’ i constituirà un ‘obstacle’ per l’aprofundiment de les democràcies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor