06.05.2023 - 22:31
|
Actualització: 07.05.2023 - 11:17
El Museu Valencià d’Etnologia, L’ETNO, ha guanyat el Premi a Millor Museu Europeu de l’Any que atorga l’European Museum Forum (EMF) i que s’han entregat a Barcelona avui. L’EMYA, per les sigles en anglès del guardó, ha reconegut “l’impacte positiu a la regió” que promou L’ETNO i n’ha destacat que “confronta de manera valenta el passat per tal de navegar el futur” i que “busca honrar el dret de les comunitats locals a entendre el seu passat”. Entre la resta de finalistes de la categoria també hi havia la Casa Batlló de Barcelona i el museu Chillida Leku d’Hernani (País Basc), que s’ha emportat el Premi a l’Acollida, la Inclusió i la Pertanyença Museu de Portimão.
El jurat ha nominat enguany 33 museus de 19 països de l’àmbit europeu que van presentar la seva candidatura. L’essència del guardó és reconèixer una innovació significativa –ha d’afectar el 80% dels seus serveis o instal·lacions en museus preexistents– que tingui a veure amb els “valors europeus, socials, humanitaris i democràtics” en un sentit ampli. “No és un premi al millor museu, sinó cada any s’hi presentarien els mateixos candidats”, va explicar la presidenta de l’EMF, Jette Sandahl, divendres.
El museu que somniava Joan Francesc Mira
El Museu Valencià d’Etnologia va ser creat l’any 1982 per a recollir, estudiar i difondre tots els aspectes relacionats amb la cultura popular i tradicional. La idea i la concepció originals són de l’antropòleg i escriptor Joan Francesc Mira, que va començar el projecte quan la societat rural valenciana es trobava en un cert procés de desintegració.
El procés de creació del centre, que depèn de la Diputació de València, va ser molt llarg. Mira no volia fer un lloc on es dipositaren una sèrie de forma cronològica, per exemple, sinó que volia fos un museu modern, capaç de contar històries que es podien llegir de molts punts de vista. Entre més, la tasca de documentació i recerca va consistir a visitar museus etnològics d’Europa i dels Estats Units.
La base del museu és una exposició permanent que es titula “No és fàcil ser valencià”, i se’n fan de temporals que es renoven periòdicament. Actualment n’hi ha una dedicata a la història del Llevant Club de Futbol i la setmana vinent s’inaugurarà “Abans del jardí”, una aproximació a la relació entre la ciutat i el riu Túria.
El MUHBA, amfitrió
Els premis EMYA s’han lliurat a la Llotja de Mar de Barcelona, amb el Museu d’Història de la ciutat com a amfitrió. El Premi a Millor Museu Europeu de l’Any es concedeix des de 1977 per valorar els canvis, innovacions i tendències en el món dels museus.