02.08.2015 - 06:00
La mostra fotogràfica recull un centenar d’imatges de les falles, de correfocs i de fogueres
La ‘santantonà’ de Forcall, les falles de València o la ‘matxà’ de Vilanova d’Alcolea són tres festes ben diferents que tenen el foc com a element comú. Ara una exposició fotogràfica al Museu Valencià d’Etnologia proposa un recorregut per les diverses manifestacions festives amb foc que es fan al País Valencià. Es diu ‘Rituals de festa i foc’, és obra de David Cantillo i es pot veure fins el 20 de setembre al pati del Centre Cultural la Beneficència.
Des d’un punt de vista antropològic la relació entre foc i festa és fascinant. El foc és un historiador intens del món o, almenys, un actor recurrent. Les nostres festes són una foguera viva que manté viva la flama com abans ho feien les vestals. A foc lent es fan els preparatius fins a guarnir en flames la nit àlgida de la festa. A més, ens agrada molt vestir-nos de dimonis i jugar amb el foc.
La mostra recull un centenar d’imatges que el fotògraf David Cantillo ha fet al llarg dels anys. Hi surten totes les grans festes, com ara els focs de Sant Joan d’Alacant o els correfocs, però també n’hi ha d’altres de més petites que són molt representatives perquè tenen una relació molt especial amb el foc, com ara la ‘cordà’ de Paterna.