L’estiu serà més càlid i amb menys pluges del normal a la Comunitat Valenciana, segons Aemet

  • L'any hidrològic registra un 40% menys de precipitacions, de manera que "totes les comarques estan en dèficit pluviomètric"

VilaWeb
Redacció
22.06.2016 - 16:41

L’any hidrològic registra un 40% menys de precipitacions, de manera que “totes les comarques estan en dèficit pluviomètric”

VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)

L’estiu de 2016 a la Comunitat Valenciana serà més càlid del normal, tot i que “menys calorós que l’any passat”, i més sec, amb menys pluges de l’habitual.

Així ho ha avançat este dimecres el delegat territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Jorge Tamayo, en roda de premsa al costat del cap de climatologia, José Ángel Núñez, i el cap del grup de predicció i vigilància de la delegació, José Manuel López.

L’època d’estiu es mourà en paràmetres “normals”, ha explicat Tamayo, amb temperatures que “poden estar per damunt del normal o ser normals”. A la costa, oscil·laran entre els 28 i els 32 graus, mentre a l’interior estaran entre 32 i 36 graus, ha precisat.

En el cas que entre vent de ponent pujarien, però la probabilitat que això succeïsca este estiu “no és ni més ni menys que en altres”, ha dit. És precisament en estos dies, en els que el risc que es propaguen els incendis és més, com de fet ja ha passat la setmana passada a la província de València, ha recordat.

Pel que fa a les pluges, “no s’esperen pluges generalitzades” però tampoc es descarta que es puguen registrar tempestes, ha puntualitzat Tamayo.

Per a la celebració de les Fogueres de Sant Joan a Alacant, este 23 de juny, ha avançat que serà “una nit plàcida” i que no s’esperen pluges.

PRIMAVERA “NORMAL”, UN POC MÉS FREDA I UN 12% MENYS DE PLUGES

El balanç de la primavera climàtica de 2016 –de març a maig– ha estat pluviomètricament “normal” a la Comunitat Valenciana, tot i que s’ha registrat precipitacions de 114.8 l/m2, un 12% menys de pluges de l’habitual. A més, ha estat “lleugerament més freda” que la de la mitjana del període de 30 anys 1981-2010, i han estat la temperatura mitjana de 13.5ºC, una dècima inferior a la de la mitjana normal (13.6ºC).

Mentre que en localitats d’interior el trimestre ha estat 0.5ºC més fred, en el litoral ha estat lleugerament més càlid. L’episodi més persistent de temperatures relativament fredes es va registrar entre el 5 i el 24 de març, amb la setmana de falles al mig. El dia 7 de març ha estat el més fred del trimestre, amb temperatures de fins a -9ºC al Rancó d’Ademús.

Al contrari del que va passar en 2015 i 2014, anys en els quals es van registrar extraordinàries entrades d’aire càlid en plena primavera, enguany “no hi ha hagut un gran pic de calor”.

Tot i això, ja en el mes de juny, l’estabilitat anticiclònica va afavorir l’entrada d’aire càlid del sud en la primera desena del mes, i, després, l’entrada d’aire de ponent dels dies 15 al 18, han deixat un balanç de temperatures 0.8ºC superior a la mitjana normal en les 3 primeres setmanes de juny, període que ja no entra en el balanç climàtic primaveral.

La primavera climàtica 2016 ha trencat la tendència de mesos molt càlids o extremadament càlids que es van observar entre novembre i febrer. De fet, este hivern ha estat el més càlid de la sèrie, mentre que la primavera ha resultat lleugerament freda, i han estat “anormalment més freda a l’interior” que en el litoral.

Les precipitacions d’esta primavera han assolit màximes a Castelló i mínimes a Alacant. En concret, s’han arribat a acumular més de 200 l/m2 a l’interior nord de València i a l’interior nord de Castelló (213.5 l/m2 en Fredes, 204.3 l/m2 en Aras de los Olmos i 202.3 l/m2 a Figueroles), mentre que en el litoral sud d’Alacant, en el mateix període de temps, els acumulats no han arribat ls 50 l/m2 (35.9 l/m2 a Torrevella, 37.6 l/m2 a Alacant, 43.8 l/m2 en Sant Vicent del Raspeig i 45.4 l/m2 a l’Aeroport d’Alacant/Elx).

A la zona d’escasses precipitacions destaquen també localitats del litoral nord de València (48.1 l/m2 a Sollana, 51.1 l/m2 a Godella, 52.8 l/m2 en Silla i 53.0 l/m2 a València).

En termes relatius al que sol ser normal en cada punt del territori, la primavera ha estat molt seca al 2% del territori (zones pròximes al mar del litoral de València i Alacant), seca al 30% del territori, pluviomètricament normal al 56%, i humida al 12% restant.

ANY HIDROLÒGIC AMB UN 40% MENYS DE PRECIPITACIONS DEL NORMAL

L’actual any hidrològic –de l’1 d’octubre al 21 de juny–, és el quart més sec de la sèrie des de 1950, per darrere del 1994-1995, del 1954-1955 i del 2013-2014, que amb diferència ha estat el més sec de com a mínim els últims 67 anys, i que encara ha tingut un terç menys de precipitació que el molt sec 2015-2016.

Tots els mesos de l’any hidrològic –llevat de novembre, a causa de a les pluges acumulades en unes poques hores del dia 2 d’este mes–, han tingut precipitacions per baix de la mitjana. El desembre i gener a penes va ploure, i el juny les precipitacions també estan i han estat molt escasses.

Així, el “dèficit mitjà de precipitació a l’any hidrològic 2015-2016 a la Comunitat Valenciana és del 40%” (250 l/m2 acumulats aquest any, front a 415 l/m2 que és el normal). Totes les comarques estan en dèficit pluviomètric en els últims 8 mesos i mig.

El major dèficit s’observa a les comarques del litoral i sud de València i en les del nord d’Alacant i el menor dèficit a les comarques de l’interior nord de Castelló, amb un dèficit lleugerament inferior al 20%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor