L’estiu, malgrat tot

  • «Una gran ocasió per a despullar-se, metafòricament i literalment, per a deslliurar-se d'abillaments i de disfresses i per a, nus i transparents, repensar-se, encara que per a fer-ho a voltes calgui, precisament, no pensar res en concret»

Roger Cassany
04.07.2018 - 22:00
VilaWeb

Per als qui el passaran a la presó injustament (sigui aquí o allà), per als qui podran prendre el sol com llangardaixos, per als qui faran de cambrers sense cap dia lliure i per quatre duros, per als que en trauran tot el suc i escalaran cims magnífics, per als qui seran rescatats al mar, per als qui hi moriran, per als qui es refredaran al metro, per als qui viatjaran a l’altra punta de món, per als qui faran autostop i per als qui es trobaran obligats a demanar almoina al carrer, per a tots, ja ha arribat l’estiu. Igual que l’hivern, l’estiu sempre torna, i és, any rere any, proporcionalment a la nostra existència, més curt.

L’estiu és, efectivament, moltes coses: temps d’orxata, de calor despòtica, de petons salats, de paletes que suen llúpol, de revetlles, de festes majors, de festivals a la fresca i de cremes solars. També és el temps en què cada any, puntualment, els polítics es vanten de xifres de desocupats falsament prometedores (petit exemple: el 87% dels nous contractes laborals signats aquest mes de juny a Catalunya que tant han ‘millorat’ les estatístiques són temporals i, en molts casos, precaris; en canvi, només a Barcelona, més de mil persones el passaran dormint al carrer, amb, alhora i a la mateixa ciutat, desenes de milers de pisos buits). També és temps de tornar a casa, als orígens, al poble dels pares o dels avis; temps, per a alguns, de recuperar aquella versió de nosaltres mateixos que més ens agrada, que ens defineix millor i que ens connecta amb qui som (o érem…); per a uns altres, temps de fugida, ideal per a oblidar, per a desintoxicar-se de penes i trastorns urbans; i per a uns altres, simplement temps de supervivència, d’anar passant i anar, com es pugui, (mal)vivint.

Si googleu ‘consells per a l’estiu’ hi trobareu un grapat d’enllaços d’administracions diverses amb consells per a l’estiu: compte amb les meduses, amb el sol, amb la calor i a la carretera; lliçons elementals i alhora imprescindibles per a la prevenció d’incendis; listings amb les millors activitats estiuenques, ara que resulta que podem gaudir-ne, i un elenc de biblioteques amb aire condicionat.

També hi ha una infinitat de cançons de l’estiu, gairebé tantes com concursos. I també sobre l’estiu: a més de la que poc o molt tots tenim tatuada al cervell (‘Summer Time‘), ací tenim el ‘Sol d’estiu‘ de l’Ovidi, ‘En s’estiu‘, d’Antònia Font, ‘Estiu‘, d’U_mä, o ‘Estiu‘, de Zoo, entre moltes més. Mirades quasi calidoscòpiques i arranjaments ben diferents sobre aquesta època en què els carrers, a migdia, són silenciosament feixucs, en què els acudits sobre els pixapins es multipliquen (amb raó) i en què el significat de matinar es fon entre els llençols amarats de suor i es dilueix amb el vi blanc, ni que sigui per uns pocs dies.

L’estiu és tot això, sí, però sobretot, per a la gran majoria de gent, és un gran reset, una gran ocasió per a despullar-se, metafòricament i literalment, per a deslliurar-se d’abillaments i de disfresses i per a, nus i transparents, repensar-se, encara que per a fer-ho a voltes calgui, precisament, no pensar res en concret. És carregar piles i neurones, perquè l’any, en el fons, comença al setembre, i ara, mentre no arribi, floreix davant els nassos l’oportunitat per a molts esperada de tornar a ser allò que som, natura i paisatge, una petita part d’aquell ecosistema oblidat durant massa mesos.

Com diu l’admirat Palau i Fabre:

‘No pensaré en res, no parlaré de res,
mes l’amor infinit m’inundarà l’entranya.
I aniré lluny, ben lluny, de mi mateix després,
feliç, per la Natura –com una companya.’

Endavant, cert. Però compte, com diu Joan Vinyoli:

‘Que l’estiu matusser no faci gaire mal.
Ajudem-nos els uns als altres
amb paciència, bon vi, moderació,
per no caure en un daltabaix.’

I, finalment, Miquel Martí i Pol, al poema ‘Estiu’, assenyat, com a bon osonenc:

‘Ara és l’estiu,
l’estiu massís i una mica absurd
però intensament bell,
que arriba sobtadament
una nit qualsevol a principis de juny
i que se’n va, també sobtadament,
una nit qualsevol a finals de setembre.’

Doncs això, fàcil o no, el millor consell per a l’estiu és, en el fons, ben senzill: aprofitar-lo. Cadascú que ho faci com bonament li plagui (o pugui); i malgrat tot.

I, finalment, com a guia i estela, per a qui li pugui fer servei, un vers estiuenc de llibertat, necessari i topogràfic: ‘Pels vespres blaus de verd aniré al groc de l’aire’ (Palau i Fabre, ‘L’aventura’).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor