08.08.2016 - 22:00
Som en època de vacances i moltes persones aprofiten el temps per a llegir tots els llibres que no han pogut llegir durant l’any. Així doncs, és normal que a les maletes, a més de la roba i els estris de la platja, agafem uns quants llibres en paper. Sovint no tots els llibres que voldríem, perquè no hi tenim prou espai. Però, i si poguéssim dur tots els llibres que volguéssim sense ocupar espai? És aquí on el llibre electrònic pot ser-nos de gran utilitat. A continuació us exposem quins són els millors dispositius per a llegir a la platja, i quines són les millors botigues per a comprar-los.
L’experiència d’usuari, l’aspecte clau
Són moltes les persones que han tingut contacte amb el llibre electrònic i ho han deixat estar. Normalment podem descarregar llibres gratuïts en pdf, els obrim a l’ordinador, al mòbil o els hem de transferir de manera complicada al dispositiu de lectura. Ràpidament els usuaris es cansen i ho deixen estar.
L’experiència de lectura és important, i representa normalment l’èxit o el fracàs del llibre electrònic amb un lector potencial. És clau que l’experiència sigui tan semblant com llegir un llibre en paper. Tenir el dispositiu entre les mans o en un faristol a l’hora de llegir, en comptes de fer-ho a la pantalla de l’ordinador o el mòbil, pot semblar un detall sense importància, però és la diferència entre llegir concentrat còmodament o no. Igualment, el dispositiu no ha d’anar connectat contínuament a Internet, perquè volem concentració per a llegir, i no pas estar distrets amb Internet. Finalment, és clau que la compra d’un llibre sigui fàcil, amb la transferència al dispositiu de manera automàtica sense necessitat de cables o programes específics.
El dispositiu: tinta electrònica o tauleta?
Per a llegir a la platja la tria és clara: lectors de tinta electrònica. Amb una tauleta és impossible de llegir sota el sol, pels reflexos de la llum. La tinta electrònica és com la tinta dels llibres en paper, sense que la pantalla reflecteixi la llum solar. Els dispositius de tinta electrònica són petits (típicament amb una pantalla de sis polzades), pesen molt poc (al voltant de 200 g, més poc que un llibre de paper) i amb una bateria que pot durar setmanes sense carregar-se. Hi podem emmagatzemar milers de llibres sense entrebancs. Per començar o si volem un dispositiu i prou, els lectors de tinta electrònica són l’opció més bona.
És més còmode comprar el dispositiu de tinta electrònica que vagi lligat a la botiga on normalment comprem els llibres. Cal tenir en compte que generalment la versió electrònica d’un llibre és deu euros més barata que la versió en paper i, per tant, ràpidament recuperarem el cost del dispositiu. A més, algunes botigues (com ara Amazon) permeten de descarregar gratuïtament fragments de llibres. Si en paper comprem un llibre sense ben bé saber si ens agradarà, amb el llibre electrònic primer en baixem un fragment. Si ens agrada, el comprem, i així ens estalviem de comprar llibres que ràpidament veiem que no ens agraden.
Tampoc no cal descartar completament les tauletes. Els dispositius de tinta electrònica són ideals per a novel·la, però si volem llegir llibres en color i de format més gran (fotografies, cuina, mapes, etc.), una tauleta de deu polzades o més ens serà un bon complement per a quan tinguem una estona a casa després de la platja. Generalment les botigues electròniques permeten que descarreguem el mateix llibre a dispositius diferents, sincronitzant les anotacions i la pàgina on som.
Botigues de llibres
Aquesta potser és la decisió més difícil, perquè per comoditat generalment comprem els llibres en una única botiga. La millor opció és triar una botiga amb una oferta de llibres en català àmplia i que també tingui dispositius de tinta electrònica i aplicacions per a tauletes, així tindrem l’experiència més bona de compra i lectura. A continuació repassem les botigues més importants:
Amazon
És la botiga capdavantera mundial i l’opció preferida en el nostre país, amb el 45% de les compres, d’acord amb l’Enquesta d’hàbits de lectura de Catalunya 2015 (pàg. 85). Els lectors Kindle de tinta electrònica són els més utilitzats i els que tenen una relació qualitat/preu més bona. A més, disposem d’aplicacions de lectura per a tauletes, tant per a Android com iOS, com també per a ordinador (Windows i Mac). Si dubteu quin dispositiu voleu comprar o a quina botiga us heu d’adreçar, aquesta és una opció segura.
La compra és molt senzilla. Entrem a la botiga d’Amazon del país on residim, comprem el llibre i diem a quin dels nostres dispositius volem que es transfereixi automàticament per començar-ne la lectura. Entre comprar el llibre i començar-lo a llegir no passen ni cinc minuts i no ens hem de preocupar de connectar els dispositius a l’ordinador ni utilitzar cap programari especial, cal connexió a Internet i prou. Si en llegim un fragment, amb el mateix lector podem comprar el llibre sencer i continuar llegint-lo sense cap interrupció. A més, els llibres es mantenen al núvol sempre i, per tant, no passa res si canviem de dispositiu o el perdem: sempre els conservarem. Respecte dels dispositius de lectura, en podem tenir registrats fins a cinc. A tots ens apareixeran els llibres comprats, per la pàgina de lectura on anem i les anotacions que hi anem fent. Si canviem de dispositiu, tan sols cal registrar-hi el nou i eliminar-ne el vell.
Respecte de la llengua, Amazon disposa d’una pàgina especial de llibres en català, sense subordinar el català a cap altra llengua, amb més de 5.000 títols i estatístiques pròpies. Si sabem idiomes o n’aprenem, també podem comprar llibres en moltíssims llengües sense entrebancs, amb diccionaris i traductor integrats.
Libelista (Liberdrac)
És la iniciativa de llibre electrònic del Gremi d’Editors de Catalunya i té el suport de la Generalitat de Catalunya. Permet de comprar tan sols llibres en català i espanyol. A la botiga, els llibres en català no disposen de pàgina pròpia (a diferència d’Amazon) de manera que són completament subordinats als llibres en espanyol, sense poder diferenciar entre un idioma i un altre. A la promoció principal els llibres són en espanyol.
Per a la resta, funciona igual que Amazon: es pot adquirir un dispositiu de tinta electrònica (Cervantes) i també podem instal·lar una aplicació a la tauleta per a transferir automàticament les compres. Si tenim un lector de tinta electrònica d’una altra marca, a diferència d’Amazon, que no ho permet, podrem connectar-lo a l’ordinador i fer servir programari d’Adobe per a transferir-los al lector. Un procés, d’una altra banda, gens còmode i només apte pels usuaris més avançats.
Casa del Libro
La Casa del Libro és la segona botiga més utilitzada (23% de quota). Disposa de llibres en trenta-tres idiomes. El català hi és completament subordinat a l’espanyol, amb els llibres en portada en aquest idioma i prou. A més separa el valencià del català. Mitjançant filtres a la web, de manera complicada, es pot arribar als llibres en català, amb uns 5.000 títols. Casa del Libro disposa de lectors de tinta electrònica propis (Tagus) i d’aplicacions per a tauletes. La compra es fa igual que a Amazon.
FNAC
La FNAC és poc utilitzada, tot i que la seva plataforma kobo, té llibres disponibles en més de setanta idiomes, lectors de tinta electrònica propis i aplicacions de lectura per a tauletes. Els llibres a la web principal són en espanyol i prou, però podem seleccionar llibres per idioma i anar a parar en una pàgina amb uns 4.000 llibres en català.
L’aventurer Albert Bosch va travessar el 2011 l’Antàrtida fins al pol sud caminant tot sol. Per entretenir-se en els moments de descans i espera va agafar algun llibre per a llegir, tot i que anava molt limitat pel pes que havia de carregar tirant d’un trineu amb esquís. Quan en una entrevista li van preguntar què canviaria en cas de tornar a fer l’expedició, ràpidament va respondre que en comptes de portar llibres en paper portaria un lector de tinta electrònica, perquè pesaria menys i podria encabir-hi un munt de llibres. Sigueu o no aventurers, segurament amb la vostra maleta tindreu el mateix maldecap aquestes vacances. El llibre electrònic us pot permetre de tenir un estiu ple de lectures sense haver de carregar maletes de més.