11.07.2016 - 13:19
BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)
L’estiu concentra el 60% dels casos d’intoxicació alimentària, segons dades de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, i la majoria dels casos s’han produït a causa de productes cuinats i menjats fora de casa, ha informat aquest dilluns en un comunicat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).
De tots els casos d’intoxicació ocorreguts a l’any 2015 un 69,6% es van produir per aliments fora de la llar, mentre que entre un 30% i un 50% es van produir en l’àmbit domèstic.
El metge de capçalera i soci de CAMFiC Xabier Ansa ha assenyalat que això es deu al fet que a l’estiu es menja més vegades a l’aire lliure i que el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix afavoreix el creixement microbià que causa la toxiinfecció alimentària, i ha recomanat el rentat de mans com una manera efectiva d’evitar malalties relacionades amb la ingesta d’aliments.
Des de l’agència desmunten diverses creences populars com que els aliments en mal estat tenen una mala olor i que es poden consumir les sobres d’altres menjars mentre s’escalfin; recomanen mantenir els aliments per sota dels 10 graus –els aliments congelats impedeixen que es multipliquin els microbis– o per sobre dels 65 graus– les altes temperatures eliminen també els microbis– i no deixar els aliments en temperatures intermèdies més de dues hores.
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària és la societat científica que agrupa els metges de capçalera catalans des del 1983 i ofereix formació en línia i presencial als diferents professionals en els seus més de 40 grups de treball i els seus vocalies territorials.