L’Estat no anunciarà les mesures que adoptarà per frenar la independència de Catalunya per evitar el victimisme

  • El Govern espanyol no preveu comunicar els passos que anirà donant per frenar el procés independentista de Catalunya per evitar que el Govern català ho utilitzi per fer victimisme, segons han informat a Europa Press fonts de l'Executiu.

VilaWeb
Redacció
31.05.2017 - 14:56

MADRID, 31 (EUROPA PRESS)

El Govern espanyol no preveu comunicar els passos que anirà donant per frenar el procés independentista de Catalunya per evitar que el Govern català ho utilitzi per fer victimisme, segons han informat a Europa Press fonts de l’Executiu.

De fet, aquest mateix dimecres el president de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, ha exigit saber si l’Estat està disposat a utilitzar “la força” contra el procés sobiranista, després d’acusar l’Executiu de Mariano Rajoy de pujar el to de les seves declaracions.

“Ha arribat l’hora que el Govern espanyol digui què significa estar disposat a tot. A utilitzar la força?”, ha etzibat en la sessió de control al Govern en el Parlament. No obstant això, Puigdemont ha assegurat que res el pot dissuadir de seguir impulsant el referèndum.

Fonts de l’Executiu asseguren que el Govern està treballant de manera continuada amb aquest assumpte i de fet té previstes ja mesures que hauria d’anar adoptant en funció dels escenaris que es presentin.

Però aquestes fonts deixen clar que no anticiparan cap d’aquestes per evitar que els partits independentistes i el Govern de Carles Puigdemont les utilitzin per fer victimisme i tractar de treure profit d’això.

Tant el president del Govern com la vicepresidenta i altres membres de l’Executiu han estat categòrics en multitud d’ocasions referent a això: el referèndum independentista no se celebrarà. Però no han exposat un full de ruta per impedir-ho.

Les mesures que adoptarà l’Estat o la Fiscalia es van coneixent a mesura que es produeixen les decisions de l’Executiu català.

És el cas de la investigació oberta per la Fiscalia de l’Audiència Nacional fa més d’un any sobre la creació de “estructures d’Estat” per a la secessió, amb l’enviament de la Guàrdia Civil a una vintena d’empreses tecnològiques i de ciberseguretat perquè informessin sobre els contractes amb el Govern català que podrien estar enfocats a crear serveis d’intel·ligència o una agència tributària.

Una de les últimes actuacions s’han produït arran de que, a principis de maig, la Generalitat licités la compra d’urnes per un valor de 200.000 euros per a eleccions al Parlament, consultes populars i “altres formes de participació ciutadana”, segons publicava el Diari Oficial de la Generalitat. La Fiscalia va anunciar que estudiría la presentació d’una querella.

El Ministeri Públic també està atent a altres moviments del Govern català que puguin estar vinculats al referèndum independentista. De fet, el passat 24 de març, la Fiscalia de Catalunya va obrir diligències, l’endemà passat que s’obrís el concurs per proporcionar paperetes i sobres a la Generalitat, amb la finalitat d’investigar la fi del mateix.

L’actuació va venir precedida d’una nota de l’assessoria jurídica del Parlament, en la qual s’alertava que la partida inclosa als Pressupostos podria vulnerar resolucions del Tribunal Constitucional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor