20.12.2016 - 20:27
|
Actualització: 20.12.2016 - 21:39
L’organització gihadista Estat Islàmic s’ha responsabilitzat de l’atemptat de dilluns en un mercat de Nadal de Berlín. Hi van morir dotze persones i una cinquantena van resultar ferides, algunes d’elles molt greus. Poques hores després de l’atac, la policia alemanya va detenir un home de nacionalitat pakistanesa que va deixar en llibertat ahir a la tarda per falta de proves. Segons els cossos de seguretat, l’atacant hauria fugit i aniria armat. Les investigacions encara no han confirmat si l’home anava sol o algú el va ajudar. El que sí que es va confirmar dilluns va ser la mort del copilot amb ferides de bala.
Ahir al matí, la cancellera alemanya Angela Merkel va qualificar d’atemptat l’atropellament massiu en una fira de Nadal en una zona molt turística del Berlín oest. Segons la informació del matí, la cancellera va contemplar la possibilitat que l’atac hagués estat comès per una persona que havia demanat protecció i asil, un fet que va assenyalar com a ‘especialment repugnant’. Tot i això, va subratllar que hi ha molts refugiats que procuren integrar-se a Alemanya i va deixar clar que Alemanya trobarà ‘la força per viure com volem lliures els uns al costat dels altres’.
L’home detingut per la policia era un jove del Turbat (Pakistan) que havia arribat a Alemanya al febrer. El sospitós ha passat la nit en dependències policial però ahir al vespre va ser posat en llibertat. Aquesta primera detenció va afavorir que molta gent assenyalés el col·lectiu dels refugiats com als causants de l’atac, una acusació que també perjudica Angela Merkel.
Un atemptat que acorrala Merkel
A punt d’entrar a un any electoral, aquest atemptat posa la cancellera Angela Merkel contra les cordes. En les eleccions de l’any vinent, la gran amenaça és la irrupció del moviment xenòfob AfD al parlament federal, pràcticament inevitable després dels bons resultats que ha obtingut enguany en algunes eleccions regionals. L’AfD basa la campanya a criticar Merkel i a denunciar allò que consideren que ha estat l’arribada de ‘massa refugiats islàmics’ a Alemanya.
Merkel, el governant de la Unió Europea que ha demostrat més coratge en la defensa dels refugiats, ha anat afeblint-se i aquestes darreres setmanes ha anunciat mesures que rebaixen la seva posició en aquest àmbit. La simbologia de l’atemptat de Berlín, poc abans de Nadal i en un indret on les famílies van a comprar objectes per a les festes, ja ha estat assenyalada per diversos membres de l’AfD com un símbol del ‘conflicte religiós i cultural’ que segons ells es viu a Alemanya. Un dels principals dirigents del partit, Marcus Pretzell, ha anat més lluny i ha dit a Twitter: ‘Fins quan durarà aquesta hipocresia? Aquests són els morts de Merkel’.