28.02.2023 - 14:25
|
Actualització: 28.02.2023 - 16:36
El govern espanyol ha habilitat gairebé 474 quilòmetres quadrats en aigües marines catalanes per a instal·lar-hi molins eòlics. Així ho ha aprovat el consell de ministres a través del conegut com a Pla d’Ordenament de l’Espai Marítim (POEM), que vol regular els grans projectes de renovables a la costa. L’aprovació d’aques pla era una demanda de les administracions de les comunitats autònomes, que per llei només poden aprovar petits projectes de fins a 50 megawatts (MW).
Entre aquestes grans zones reservades a la instal·lació de molins n’hi ha una a Catalunya i dues més les Illes. Per una banda, l’anomenada LEBA1, l’única prevista a Catalunya i que inclou el golf de Roses com a zona on es podran instal·lar de parcs eòlics marins. La zona tindrà una superfície de 250 quilòmetres quadrats i tindrà una distància mínima de la costa de 12 km. Pel que fa les Illes, les dues zones reservades a futurs parc eòlics –LEBA2 i LEBA 3– són a la costa oriental de l’illa de Menorca.
Un cop feta l’aprovació, s’hauran de convocar les subhastes per a presentar-hi projectes. Fins avui, la tramitació de projectes d’energia eòlica marina era suspesa per decret llei a tota la costa catalana, si bé d’ençà del desembre proppassat s’havia començat a permetre la tramitació alguns projectes d’R+D+I.
Sis projectes sobre la taula
A hores d’ara ja hi ha sis projectes interessats a instal·lar-se al golf de Roses. El primer –i el que té els tràmits més avançats- és el Parc Tramuntana, que preveu 35 aerogeneradors amb 500 MW de potència a uns 24 km de la badia de Roses. Els seus promotors, BlueFloat Energy i SENER, han obert també la porta de fer una prova pilot prèvia amb només tres aerogeneradors i 50 MW d’energia.
Hi ha tres projectes més en fase de consultes prèvies. Una filial d’Iberdrola hi projecta l’anomenat parc Gavina també amb 500 MW de potència i l’enginyeria basca Saitec en preveu un tercer, amb només cinc aerogeneradors i una potència de 50 MW.
El molins, batejats amb el nom Medfloat Pilot Parc, se situarien a uns quinze quilòmetres del Cap de Creus i produirien l’energia equivalent al consum anual de 50.000 llars. Es tractaria d’un projecte pilot amb una tecnologia desenvolupada per la mateixa companyia (SATH) i de la qual ja se n’està fent una altra prova al port de Bilbao.
Una societat del grup Cobra, Instal·lacions i Serveis Moscardo III, projecta un altre parc eòlic marí a les comarques gironines. Es tracta de ‘Catwind’ i seria el més gran dels que s’han plantejat fins ara amb una potència de 1.200 MW. El projecte va entrar a Ministeri per a la Transició Ecològica a mitjans de juny.
Els dos últims que han entrat al ministeri han estat els que proposen Ferrovial i Capital Energy Offshore. El de Capital Energy rep el nom de ‘L’Empordà’ i preveu 34 molins amb una potència total de 510 MW. El projecte, que es va presentar a mitjans d’octubre, es troba tot just a la fase de consultes prèvies. L’altre, promogut per Ferrovial, s’anomena ‘Creus’ i també contempla la instal·lació de 34 molins amb 510 MW de potència total.
Amb el pla presentat avui l’estat ordena 1 milió de quilòmetres quadrats de superfície marina dels quals 5.000 (un 0,46%) seran espais on potencialment es podran instal·lar parcs eòlics. Més enllà de les zones de Catalunya i les Illes, el document contempla disset punts més repartits al llarg de la costa espanyola. Considera que la zonificació permetrà complir amb l’objectiu d’arribar als entre 1 i 3 GW d’eòlica marina instal·lada l’any 2030, ja sigui amb un gran parc o diversos parcs petits.