L’estat espanyol habilita les aigües del golf de Roses i Menorca per a instal·lar-hi parcs eòlics

  • La zona abasta una superfície de 500 quilòmetres quadrats i els molins hauran d'estar situats a una distància mínima de la costa de 12 quilòmetres

VilaWeb

Redacció / ACN

28.02.2023 - 14:25
Actualització: 28.02.2023 - 16:36

El govern espanyol ha habilitat gairebé 474 quilòmetres quadrats en aigües marines catalanes per a instal·lar-hi molins eòlics. Així ho ha aprovat el consell de ministres a través del conegut com a Pla d’Ordenament de l’Espai Marítim (POEM), que vol regular els grans projectes de renovables a la costa. L’aprovació d’aques pla era una demanda de les administracions de les comunitats autònomes, que per llei només poden aprovar petits projectes de fins a 50 megawatts (MW).

Entre aquestes grans zones reservades a la instal·lació de molins n’hi ha una a Catalunya i dues més les Illes. Per una banda, l’anomenada LEBA1, l’única prevista a Catalunya i que inclou el golf de Roses com a zona on es podran instal·lar de parcs eòlics marins. La zona tindrà una superfície de 250 quilòmetres quadrats i tindrà una distància mínima de la costa de 12 km. Pel que fa les Illes, les dues zones reservades a futurs parc eòlics –LEBA2 i LEBA 3– són a la costa oriental de l’illa de Menorca.

Un cop feta l’aprovació, s’hauran de convocar les subhastes per a presentar-hi projectes.  Fins avui, la tramitació de projectes d’energia eòlica marina era suspesa per decret llei a tota la costa catalana, si bé d’ençà del desembre proppassat s’havia començat a permetre la tramitació alguns projectes d’R+D+I.

Sis projectes sobre la taula

A hores d’ara ja hi ha sis projectes interessats a instal·lar-se al golf de Roses. El primer –i el que té els tràmits més avançats- és el Parc Tramuntana, que preveu 35 aerogeneradors amb 500 MW de potència a uns 24 km de la badia de Roses. Els seus promotors, BlueFloat Energy i SENER, han obert també la porta de fer una prova pilot prèvia amb només tres aerogeneradors i 50 MW d’energia.

Hi ha tres projectes més en fase de consultes prèvies. Una filial d’Iberdrola hi projecta l’anomenat parc Gavina també amb 500 MW de potència i l’enginyeria basca Saitec en preveu un tercer, amb només cinc aerogeneradors i una potència de 50 MW.

El molins, batejats amb el nom Medfloat Pilot Parc, se situarien a uns quinze quilòmetres del Cap de Creus i produirien l’energia equivalent al consum anual de 50.000 llars. Es tractaria d’un projecte pilot amb una tecnologia desenvolupada per la mateixa companyia (SATH) i de la qual ja se n’està fent una altra prova al port de Bilbao.

Una societat del grup Cobra, Instal·lacions i Serveis Moscardo III, projecta un altre parc eòlic marí a les comarques gironines. Es tracta de ‘Catwind’ i seria el més gran dels que s’han plantejat fins ara amb una potència de 1.200 MW. El projecte va entrar a Ministeri per a la Transició Ecològica a mitjans de juny.

Els dos últims que han entrat al ministeri han estat els que proposen Ferrovial i Capital Energy Offshore. El de Capital Energy rep el nom de ‘L’Empordà’ i preveu 34 molins amb una potència total de 510 MW. El projecte, que es va presentar a mitjans d’octubre, es troba tot just a la fase de consultes prèvies. L’altre, promogut per Ferrovial, s’anomena ‘Creus’ i també contempla la instal·lació de 34 molins amb 510 MW de potència total.

Amb el pla presentat avui l’estat ordena 1 milió de quilòmetres quadrats de superfície marina dels quals 5.000 (un 0,46%) seran espais on potencialment es podran instal·lar parcs eòlics. Més enllà de les zones de Catalunya i les Illes, el document contempla disset punts més repartits al llarg de la costa espanyola. Considera que la zonificació permetrà complir amb l’objectiu d’arribar als entre 1 i 3 GW d’eòlica marina instal·lada l’any 2030, ja sigui amb un gran parc o diversos parcs petits.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor