Els estats espanyol i francès també aturen l’administració del vaccí d’AstraZeneca

  • La possibilitat que aquest antídot pugui provocar trombosi, ha generat un efecte en cadena de països que han  deixat de fer-ne ús

VilaWeb

Redacció

15.03.2021 - 18:36
Actualització: 15.03.2021 - 21:06

Després l’allau de països que han decidit de suspendre l’administració del vaccí d’AstraZeneca, el govern espanyol ha reaccionat i ha acordat en el Consell Interterritorial de Salut aturar-ne també la seva aplicació. Segons que ha informat la ministra Carolina Darias, la decisió s’ha pres per unanimitat.

A l’estat espanyol, segons que ha reconegut la ministra, s’ha detectat un cas de trombosi entre les 939.534 dosis administrades. Ara, ah dit, suspenen la vaccinació per “prudència”.

La decisió arriba després d’una onada de països que s’han donat de baixa d’aquest vaccí. Només avui França, Alemanya i Itàlia han anunciat que interrompien l’aplicació del vaccí. Abans ho havien anunciat Dinamarca, Irlanda o Àustria.

Fins ara s’han administrat sis milions de dosis d’AstraZeneca a la UE i onze al Regne Unit, i fins al moment s’han observat onze casos a Europa i Tres a l’illa britànica: “S’ha de tenir present que és una malaltia poc freqüent, també fora del procés de vacunació. Es dóna entre 3-4 persones per cada milió, i ara estem en 2 casos per milió”, ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha valorat la decisió com a “raonable” per a conèixer quin és el “benefici-risc” real d’administrar el vaccí.

Al Principat s’ha aturat immediatament aquest procés de vaccinació, igual que al País Valencià, on s’estava aplicant entre la comunitat educativa de 18 a 55 anys. La consellera de Salut, Ana Barceló, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat: “No tenim constància que aquest s’hagi produït cap reacció adversa significativa entre els que han rebut ja aquesta vacuna. La vacunació continua sent l’esperança més gran i el principal actiu enfront de la pandèmia”.

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) decidirà dijous si actualitza l’opinió sobre aquest vaccí arran d’una trentena de casos de trombosi detectats entre els gairebé 5 milions de persones vaccinades. El regulador de la UE els està investigant si estan vinculats al vaccí britànic, però per ara insisteix que són “pocs” els casos en relació amb la població vaccinada i han recordat que “milers de persones” pateixen trombosis cada any. “El nombre de casos en persones vaccinades no sembla ser superior al vist en la població general”, recorda l’EMA en un comunicat emès avui després de l’anuci d’Alemanya, Itàlia i França.

La setmana passada el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va decidir de no administrar  2.000 dosis d’aquest vaccí que formaven part del lot que havia aixecat sospites a Europa. El mateix va fer la Conselleria de Sanitat del País Valencià farl, tot i que no va especificar quantes dosis s’havin apartat del polèmic lot ABV5300.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor