23.05.2017 - 22:00
El govern espanyol va exportar material de defensa per valor de 4.051,8 milions d’euros l’any 2016, un 8,9% més que no pas l’any abans, segons que explica la revista The Diplomat. La informació es basa en el report anual de la secretaria d’estat de Comerç espanyola que es va debatre ahir a la comissió de Defensa del congrés espanyol. Segons aquestes dades, Espanya va superar per primera vegada els 4.000 milions d’euros en venda d’armament i va batre un ‘rècord’ establert l’any 2013 amb unes exportacions de 3.907,5 milions d’euros.
El document diferencia quatre categories: el material de defensa dissenyat per a l’ús militar; la tecnologia de doble ús, destinada normalment a l’ús civil; el material de caça i d’ús esportiu, que no es pot aplicar a l’àmbit militar; i el material antiavalots, que inclou l’armament policíac i de seguretat. Els 4.051 milions d’euros fan referència al primer apartat i van anar destinats, principalment, al Regne Unit (1.346,7 milions, el 33,2%), Alemanya (771,7, el 19%), França (183,4, el 4,6%) i Itàlia (138,3, el 3,4%).
116 milions per a l’Aràbia Saudita
Pel que fa als països que no formen part de l’OTAN, les principals exportacions espanyoles autoritzades pel govern de Mariano Rajoy van anar cap als països del golf Pèrsic. 116 milions d’euros van anar destinats a l’Aràbia Saudita, que des de l’any 2015 envaeix el Iemen. D’aquests 116 milions, el 84,9% van ser per a les forces armades, l’11,8% per a la policia i el 3,23% per a empreses públiques. Més de 40 milions van ser de bombes, torpedes, coets i míssils. Aquesta mena de vendes sempre han aixecat polèmica per l’historial de l’Aràbia Saudita en el respecte als drets humans, però el govern espanyol ha dit moltes vegades que no té constància que el material que s’exporta hagi estat utilitzat en conflictes com ara la invasió del Iemen.
És destacable el cas d’Egipte, que també pren part en el conflicte contra el Iemen. Va rebre exportacions per valor de 219,3 milions d’euros en vuit avions de transport, però li van ser denegades dues llicències d’exportació de gas lacrimogen per por que es fessin servir en la repressió interna.
La resta de països del golf Pèrsic també foren destinataris d’una part d’aquestes exportacions. Catar va rebre material per valor de 66 milions d’euros, els Emirats Àrabs van pagar quasi 27 milions d’euros i Bahrain, 19,1. D’una altra banda, l’Irac va rebre material per valor de 52,7 milions d’euros en munició d’artilleria, armes lleugeres i dinou vehicles blindats. Aquestes exportacions –segons l’informe– van anar al Ministeri de Defensa iraquià i foren destinades a la lluita contra l’organització autoanomenada Estat Islàmic.
Ací podeu llegir tot l’informe: