L’estat espanyol, relegat a segona fila per la decidida actuació de la Generalitat

  • Rajoy passa menys de vint-i-quatre hores a Barcelona, compareix davant la premsa rere un faristol amb el logotip de la Generalitat i és Romeva, i no Sáenz de Santamaría, qui rep els ministres d'Exterior francès i alemany

VilaWeb

Gisela Pérez Mauri

19.08.2017 - 02:00
Actualització: 19.08.2017 - 04:58

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, compareixia ahir a la seu del Departament d’Interior per reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vice-president, Oriol Junqueras, i la batllessa de Barcelona, Ada Colau, en la reunió del gabinet de crisi per al seguiment dels atemptats de Barcelona i Cambrils de dijous. La reunió d’urgència no es feia pas a la delegació del govern espanyol, i Rajoy assistia al Departament d’Interior com a convidat del president Puigdemont i seguia el protocol de la Generalitat. Després de la trobada, Rajoy tampoc no es va adreçar a la premsa rere cap logotip del govern d’Espanya, sinó que ho va fer darrere d’un faristol amb el logotip de la Generalitat. És a dir, es va adreçar a la premsa com a president convidat.

Amb tot això, cal recordar que, la nit anterior, Rajoy havia comparegut davant els mitjans, a Barcelona, més de set hores després de l’atropellament multitudinari a la Rambla i quan ja hi havia un balanç provisional de tretze morts i desenes de ferits. Ho va fer després d’una reunió a la delegació del govern espanyol en què va assistir el delegat a Catalunya, Enric Millo, i els representants de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil. Rajoy no hi va convidar ni el president de la Generalitat, que feia hores que havia agafat les regnes de la situació, ni representants dels Mossos, que feia hores que havien desplegat a diversos punts del país un dispositiu sense precedents, el qual va frustrar un segon atemptat a Cambrils aquella mateixa matinada.

Ahir al matí, el president del govern espanyol, juntament amb la vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el monarca espanyol, Felipe VI, van atendre el minut de silenci a la plaça de Catalunya. No obstant això, Rajoy i Zoido van tornar cap a Madrid després de la reunió del gabinet de crisi, que es va fer poca estona després del minut de silenci. Així doncs, en la crisi de seguretat més important de la història recent del país, Rajoy i el ministre de l’Interior espanyol no s’han estat a Barcelona ni vint-i-quatre hores.

Un altre fet que deixa constància de la pobra gestió del govern espanyol de la crisi viscuda a Catalunya en les últimes quaranta-vuit hores és que no va ser pas Sáenz de Santamaría –que es va quedar de guàrdia com a única representant de l’executiu espanyol, a banda de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat– qui ahir a la tarda va anar a rebre els ministres d’Exterior francès i alemany, sinó que va ser el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva, qui ho va fer. Saénz de Santamaría sí que s’hi va reunir, juntament amb Romeva, però es va quedar en un discret segon pla, si més no, davant les càmeres.

En la línia oposada a la gestió del govern espanyol, destaca l’actuació dels Mossos, que van saber reaccionar amb rapidesa i seriositat a l’atemptat de la Rambla i van ser capaços d’impedir un atac, el de Cambrils, que hauria pogut deixar encara més morts que el de Barcelona. Tot això, sense tenir accés, encara, a les bases de dades de grups gihadistes de l’Europol i amb una plantilla, de moment, més reduïda del que voldria el Departament d’Interior. Malgrat aquests impediments orquestrats des de Madrid, la policia catalana actua, des de dijous, com una policia d’estat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor