07.11.2022 - 20:39
|
Actualització: 07.11.2022 - 22:52
L’estat espanyol indemnitzarà finalment els vint jutges catalans que van signar un manifest en favor del dret de decidir de Catalunya i que després el diari espanyol La Razón va assenyalar públicament en un reportatge el 2014, en què apareixien dades personals de tots. La notícia l’ha avançada el Nacional i VilaWeb l’ha confirmada.
La informació publicada per La Razón procedia d’uns informes elaborats per la policia espanyola. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ja va condemnar l’estat espanyol per aquesta filtració. Ara, com que no hi ha presentat cap recurs, la sentència és ferma i haurà d’indemnitzar cadascun dels damnificats amb 4.200 euros i 3.993 euros en concepte de costes i despeses.
El tribunal, en una decisió unànime, considerà que l’elaboració d’informes policíacs sobre aquestes jutges sense cap pretext, inspirats únicament per les seves opinions polítiques, vulnera el seu dret d’intimitat, recollit a l’article 8 de la convenció europea dels drets humans. Digué que no hi havia cap disposició legal a l’estat espanyol que autoritzés aquesta mena d’informes si no tenien relació amb un delicte. A més, remarcava que alguns d’aquests informes contenien les opinions polítiques dels magistrats. “És inqüestionable que les fotografies i alguna altra informació s’havia extret de les bases de dades d’identificació de la policia”, diu el text.
La denúncia va ser desestimada en primera instància pel jutjat d’instrucció 15 de Madrid. El tribunal considerava que la filtració constituïa un delicte penal, però que no hi havia prou motius per a atribuir-lo a una persona concreta. El comissari d’informació de la policia espanyola a Catalunya, Pedro Esteban, va confirmar que havia fet informes sobre jutges favorables al dret de decidir, però va assegurar que no havia participat en la filtració a La Razón. Vint jutges dels trenta-tres van recórrer contra la decisió a l’Audiència Provincial de Madrid, que l’abril del 2016 també va desestimar la denúncia.