26.10.2017 - 22:00
|
Actualització: 27.10.2017 - 07:28
La Trix és l’esquelet de tiranosaure Rex més ben conservat del món. Va ser descobert l’any 2013 a l’estat nord-americà de Montana per un equip de paleontòlegs neerlandesos. Ara arriba a Barcelona, a l’exposició ‘T-rex’ del CosmoCaixa. Aquest dinosaure, que va habitar la Terra fa seixanta-set milions d’anys, va ser un dels depredadors més grans de l’era del cretaci.
L’esquelet fossilitzat de la Trix s’ha conservat gairebé sencer. Aquest fet és excepcional i s’ha produït perquè, quan va morir, el seu cos va quedar cobert d’una espessa capa de sorra. Té un 80% del volum ossi original i, extraordinàriament, no s’ha deformat amb el pas dels segles. Per això és un dels tres esquelets de dinosaure més complets que s’han descobert mai. Però els ossos de la Trix expliquen que va tenir una vida plena d’incidents: molts presenten senyals d’infeccions, fractures i lesions.
Se sap que era un exemplar de tiranosaure Rex adult, possiblement una femella. És un dels més grossos que s’han trobat mai. Feia més de dotze metres de llargada i tenia unes potes posteriors extremadament grosses, que podien suportar, cadascuna, un pes corporal de cinc mil quilos. Aquestes són algunes de les dades que s’ensenyen a la mostra. A més, s’hi explica quan i com vivia, com es desplaçava i què menjava aquest imponent dinosaure de mossegada mortal.