06.07.2018 - 10:49
|
Actualització: 06.07.2018 - 11:13
La Generalitat ha confirmat que la granota toro (Rana catesbeianus) s’ha reproduït per primer cop a Catalunya. Es tracta d’una espècie invasora originària d’Amèrica del Nord i considerada com una de les 100 espècies invasores més nocives del planeta, pel seu impacte ecològic. Els capgrossos han aparegut en tres llacunes del delta de l’Ebre, durant l’elaboració d’estudis biològics. En concret, el passat 14 de juny s’en van detectar quatre i el Servei de Fauna i Flora i el Parc Natural del Delta de l’Ebre van activar el protocol per confirmar la presència de l’espècie en aquest indret. Els resultats genètics de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) han confirmat que es tracta d’aquesta granota, un amfibi que depreda altres espècies autòctones i en desplaça d’altres, ocupant espai i concentrant recursos.
La hipòtesi més probable sobre l’origen dels exemplars és l’alliberament d’adults o de capgrossos per part de particulars.
És la primera vegada que es constata la reproducció d’aquesta espècie en tot l’estat espanyol però a Catalunya s’havien localitzat puntualment exemplars adults. Se’n van trobar l’any 1999, a Collserola i, el 2012 al Delta de l’Ebre. En tots dos casos es van anar controlant.
Cal recordar que la legislació vigent prohibeix expressament la seva tinença, transport, tràfic i comerç, així com l’alliberament al medi natural. La granota toro figura al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i al llistat del Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la prevenció i la gestió de la introducció i propagació d’espècies exòtiques invasores.