10.09.2018 - 12:56
El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem espanyol, Carlos Lesmes, ha aprofitat la inauguració de l’any judicial per criticar les decisions dels tribunals europeeus que no han lliurat per rebel·lió el president Carles Puigdemont i els consellers exiliats. Segons Lesmes, han interpretat de manera ‘unilateral’ preceptes jurídics que són ‘autònoms’ provocant una ‘greu incertesa’. ‘Aquestes decisions han provocat la generalitzada percepció d’una irremissible pèrdua de virtualitat de certs instruments de cooperació judicial’, ha manifestat. A més, Lesmes ha lamentat els ‘atacs personals’ a magistrats i ha retret que les crítiques a les seves decisions (com per exemple les resolucions de Llarena o la sentència de la Manada) no només vinguin de la societat sinó també de l’estament polític. En aquest sentit, considera que és ‘censurable’ en el marc de la ‘normalitat i del respectes institucional’. Per això, ha recamat ‘responsabilitat i comprensió’ a totes les institucions per vetllar per la independència dels tribunals.
Sobre Catalunya, també ha dit que quan la constitució espanyola ‘resulta colpejada no es pot renunciar a defensar-se’ i ha reconegut que, en l’efemèride dels 40 anys de la constitució, l’estat travessa per un dels ‘moments més delicats de la històrica recent’. També ha dit que els atacs a la constitució fan al poder judicial ‘més fort’.
Independentisme i postveritat
A més, relaciona l’independentisme amb la ‘postveritat’ i ha afirmat que l’actuació del poder judicial ha evitat danys majors. ‘Davant la postveritat, que persegueix la impunitat sota l’aixopluc aparent de la voluntat popular, els ciutadans han d’adonar-se de que la resposta del poder judicial s’encamina a evitar el dany que suposa desarticular ni més ni menys que tot un pacte de convivència intergeneracional’, ha declarat. ‘Si la resposta no es produís l’efecte seria demolidor’, ha afegit.