18.02.2021 - 21:50
|
Actualització: 19.02.2021 - 09:06
L’actuació dels Mossos d’Esquadra contra les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasel ha tingut un impacte decisiu en les negociacions per a la formació de govern. La CUP ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i ha exigit a JxCat compromisos i canvis profunds en les polítiques de seguretat per a negociar un hipotètic projecte de legislatura. L’escull d’Interior condicionarà les converses encreuades que aborden els partits independentistes, els comuns i el PSC, mentre les manifestacions continuen i fan aflorar el malestar social pels atacs a la llibertat d’expressió, la repressió i la crisi social, econòmica i sanitària. Si la repressió contra independentistes i les causes judicials on hi ha la Generalitat ja van originar incoherències difícils de gestionar políticament pel govern de Quim Torra, ara seran clau la futura direcció del Departament d’Interior i la definició d’un nou model d’ordre públic. Aquest punt s’afegeix a les dificultats entre els partits independentistes per a pactar un programa de govern i renovar els funcionaments interns que van enterbolir les relacions entre JxCat i ERC durant la legislatura passada.
La CUP es va reunir ahir amb Junts i va tornar a posar el focus en els Mossos: no solament creuen que el model policíac s’hauria de transformar amb el nou executiu, sinó que reclamen que s’aturi immediatament “la repressió contra les mobilitzacions d’aquests dies”. La resposta de JxCat ha estat aixecar el to contra les càrregues dels Mossos, tot i que són ells que gestionen el departament. “Des de Junts valorem críticament les situacions de violència viscuda i els errors comesos per alguns agents de la BRIMO, que en cap cas poden quedar impunes”, van dir en un comunicat, en què també van qualificar de “innacceptable” la resposta de la policia.
El conseller Miquel Sàmper també movia fitxa i demanava al parlament que fes una revisió urgent del model. Creu que no pot tornar a passar que algú perdi un ull després d’un impacte com el que, segons que ha denunciat Irídia, va rebre una jove manifestant. Sàmper va reiterar que s’havia obert una investigació i, alhora, expressava solidaritat envers els agents que han rebut els efectes de destrosses com la de la comissaria de Vic. La valoració arribava en un moment en què alguns sindicats de policia pressionen el departament per l’altra banda. El Sindicat de Mossos d’Esquadra diu que els falta material i formació per a encarar situacions com la que hi va haver a Vic, i SAP-Fepol ha amenaçat de plantar-se (tot i que la policia no té dret de vaga) per una suposada falta de planificació dels comandaments, que atribueixen a pressions polítiques i a la criminalització del cos. I, més concretament, de la CUP.
La CUP es reunia amb Junts l’endemà de reunir-se amb ERC, amb qui van compartir el diagnòstic que el nou mandat hauria d’imprimir un tomb a l’esquerra i implicar avenços cap a la república. Per una altra banda, segons Junts, en la reunió amb la CUP van coincidir a valorar que el 14-F és una “oportunitat històrica” per a avançar en el conflicte polític. Per part de la CUP, hi havia Xavier Pellicer, Carles Riera i Eulàlia Reguant. El partit no ha designat cap equip de negociació fix, sinó que seran canviants i plurals, diuen, com la seva candidatura. L’equip de Junts, que es va estrenar a la reunió amb la CUP, serà integrat per Jordi Sánchez, Elsa Artadi, Josep Rius, Míriam Nogueras i Francesc de Dalmases.
Ahir Laura Borràs va anar a Waterloo per preparar les negociacions amb Carles Puigdemont i, a la tarda, l’executiva del partit va analitzar la situació, tot esperant de reunir-se amb ERC. Mentre el partit d’Aragonès persevera en la idea de bastir un govern plural que entronqui amb la via àmplia, i a més de la CUP i JxCat en vol parlar també amb els comuns, Junts insisteix a formar un govern independentista i no troba cap problema al fet que Esquerra hagi optat per obrir les converses amb la CUP. Alhora, insisteix que la superació del 51% dels vots ha de tenir conseqüències en la definició del full de ruta a seguir durant la legislatura.
Però l’ordre de les converses que ha començat ERC, com a guanyadora del bloc independentista, té una càrrega política important aquesta vegada. Després de la CUP, es vol reunir amb Junts. I, tot seguit, amb els comuns. ERC també va aplegar ahir telemàticament el grup parlamentari i aquesta tarda reunirà el consell nacional, amb Oriol Junqueras. La reunió amb JxCat es farà després del discurs de Gabriel Rufián abans-d’ahir al congrés espanyol, en què va instar els comuns i la CUP a fer que les esquerres predominessin al govern.
Encara falten setmanes de negociacions. El parlament s’ha de constituir abans del 12 de març, i no és fins llavors –quan s’haurà d’elegir el president i la mesa de la cambra– que els partits que ho aconsegueixin haurien de tenir apuntalades les parets mestres de l’acord. El PSC també ha emprès contactes pel seu compte per complir el compromís de Salvador Illa de sotmetre’s a un debat d’investidura, per bé que aquesta decisió l’haurà de prendre el nou president del parlament després de temptejar el suport dels candidats que hi vulguin optar.
Segons fonts del PSC, la comissió negociadora dels socialistes es reunirà avui amb els comuns, els seus potencials aliats prioritaris també a Catalunya. Formen part d’aquest equip Eva Granados, Alícia Romero, Ferran Pedret i Raúl Moreno. Els comuns han designat David Cid, Candela López, Jordi Martí i Conchi Abellán. En Comú Podem, a més, també té a l’agenda una reunió presencial amb ERC i estava pendent de fixar una data amb la CUP. Tot plegat, el mateix dia que el portaveu d’Unides Podem al congrés espanyol, Jaume Asens, reconeixia que preferiria un govern bicolor, amb ERC i comuns, que pogués governar amb l’abstenció del PSC. En una entrevista a Ràdio 4 i la 2, Asens veia difícil que hi pogués ser la CUP perquè –ha dit– tendeix a excloure’s. Però no dubtava a titllar d’investidura “fake” el propòsit que s’ha marcat Illa. Els contactes tot just han començat.